Vijeće ministara BiH: Posebna dozvola za ulazak u BiH takmičarima Međunarodne biciklističke trke

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH, donijelo je Odluku o davanju posebne dozvole strancima za ulazak i boravak u BiH.

Ovom odlukom daje se posebna dozvola strancima – takmičarima Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banja Luka za ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini, radi učešća u ovoj biciklističkoj trci.

Učesnici trke, njih 766, moraju obavezno imati test negativnosti na koronavirus, ne stariji od 48 sati do trenutka ulaska u Bosnu i Hercegovinu.

Prilikom ulaska i tokom boravka u BiH obavezna su da se pridržavaju i da poštuju sva uputstva i naredbe nadležnih organa BiH (epidemioloških i zdravstvenih službi). Učesnici trke su, ovom Odlukom, oslobođeni i pribavljanja viza za ulazak u BiH.

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Ministarstvo spoljnih poslova BiH, Ministarstvo bezbjednosti BiH, Granična policija BiH i Služba za poslove sa strancima u saradnji sa Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske i Federalnim štabom civilne zaštite Federacije BiH.

Ulazak učesnika Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banjaluka u BiH očekuje se danas i sutra na Međunarodnim graničnim prelazima Gradiška i Rača.