Vlada FBiH pružila finansijsku pomoć za realizaciju projekta Općine Stari Grad

Ministrica finansija u Vladi FBiH, Jelka Mailičević, i načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić, su potpisali ugovor kojim se Općini Stari Grad dodjeljuje ukupno 275.000 KM.

Iznosa je namijenjen za finansijsku pomoć i realizaciju projekata na području Općine. Kao jednokratna finansijska pomoć budžetu Općine Stari Grad od ovog iznosa se dodjeljuje 125.000 KM, a ostatak sredstava, u iznosu od 150.000 KM, je namjenjen za realizaciju dva projekta.

“Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica napravila je projekte i aplicirala na Javni poziv za podnošenje prijava za sufinansiranje projekata od značaja za jedinice lokalne samouprave u FBiH. Oba projekta kojim smo aplicirali su prihvaćena tako da nam je odobreno 50.000 KM za uvođenje javne rasvjete na potezu Dariva-Kozija ćuprija i 100.000 za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Alifakovac veliki i ulicama Alifakovac, Maguda i Megara čikma.”, rekla je pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i mjesne zajednice, Selma Velić.

Pojasnila je da se radi o velikim projektima gdje će biti potrebno sufinansiranje i ostalih nivoa i institucija.
U projektu uvođenja javne LED rasvjete od Darive do Kozije ćuprije učestvovat će i JU Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, te Općina Stari Grad sredstvima iz ovogodišnjeg budžeta.

“Za ovaj projekat u toku je izbor izvođača radova i očekujemo da uvođenje javne rasvjete počne najkasnije za mjesec dana.”, pojasnila je Velić.
Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u navedenim ulicama je mnogo kompleksniji i finansijski zahtjevniji projekat, te je za njegovu realizaciju potrebno osigurati i dodatna sredstva.