Vlada KS daje novac, ali ne zna za šta: Samo KCUS nije dostavio izvještaj o Covid 19

U informaciji koja će sutra biti razmatrana na Skupštini KS o poduzetim mjerama i prijedlozima mjera za suzbijanje širenja pandemije Covid 19 izvještaj Ministarstvu zdravstva KS jedino nije dostavio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Ministarstvo zdravstva KS tražilo je od svih javnih zdravstvenih ustanova da sačine hitan izvještaj, a KCUS svakako spada u javnu zdravstvenu ustanovu čiji je većinski finansijer Vlada KS, a tranša koja se iz Budžeta KS isplaćuje KCUS-u je veća od 140 miliona KM.

Iako je jedini izolatorij u KS onaj na Podhrastovima KCUS-a javnost je ostala uskraćena za informacije o poduzetim mjerama, utrošku novčanih sredstava za nabavku opreme, poduzetim aktivnostima u borbi protiv pandemije, kao i o broju zaraženog medicinskog osoblja. Menadžment KCUS-a trebao je prvi dostaviti podatke, a na ovaj način direktorica KCUS-a poslala je poruku svim zastupnicima, pa i Vladi KS da ne priznaje njihove zahtjeve.

Ali zato kad ona postavlja zahtjeve pred Vladu to se mora učiniti bez pogovora. Jedan takav pokušaj direktorica Izetbegović pokušala je realizirati preko ministra prostornog uređenja KS Faruka Kapidžića koji je mijenjao premijera Marija Nenadića dok je bio odustan, da privremenim izolatorijem na Bječavam isključivo upravlja Opća bolnica i tako preuzme svu odgovornost.

KCUS nije želio ni učestvovati na sastancima kako bi se postigao dogovor o upućivanju potrebnog kadra za rad privremenog izolatorija s obzirom da Opća bolnica nema potreban kadar, a čak je izdejstvovano da KCUS ima samo „konsultantsku“ ulogu u radu izolatorija u Studentskom domu Bjelave.

Danima su trajali napadi na Opću bolnicu ili kako je direktorica KCUS-a voli zvati kantonalnu, ali pritisak koji je vršila nije urodio plodom. Vlada KS ne želi izdati naredbu Općoj bolnici za upravljanje privremenim izolatorijem, a rukovodstvo Opće bolnice opredjeljenja je da je potrebnije osposobiti trajni izolatorij u krugu bolnice u bivšoj garnizonoj ambulanti.

Izetbegović je optužila Opću bolnicu da ne žele da rade te da su jedina kantonalna bolnica u državi koja nema izolatorij.

„Jako je važno ko će rukovoditi izolatorijem i OBS je jedina kantonalna bolnica u državi koja nema izolatoriji i to je istina. Oni cijelo vrijeme govore da žele da rade, međutim vidite da stalno izmišljaju neke probleme. U stvari, ne žele da rade, ne žele da ponesu odgovornost. Time što su uzeli million KM od ZZO Kantona Sarajevo, time što su kupili CT za borbu protiv koronavirusa, 70 hiljada od dva načelnika općina za borbu protiv koronavirusa, oni su pokazali da bi trebalo da se bave borbom protiv koronavirusa ali oni nemaju niti jednog pacijenta i nemaju izolatoriji“, kazala je Izetbegović.

No, u izvještaju koji je upućen Ministarstvu zdravstva KS Opća bolnica je navela da imaju formiran izolatorij za pedijatrijske i akušersko-ginekološke pacijente pozitivne na Covid 19. Opća bolnica izvela je i nekoliko poroda pacijentica zaraženih koronavirusom, a tretirali su i nekoliko slučajeva oboljele djece što je i javno rečeno na press konferenciji Aide Pilav, predsjednice Kriznog štaba KS.

Na optužbe direktorice KCUS-a da Opća bolnica ne liječi pacijente zaražene koronavirusom, odgovorio je v.d. direktora Ismet Gavrankapetanović.

„Pokažite nam broj postelja koje su prazne, pokažite nam broj operativnih zahvata koje ste dozvolili da se urade i pokažite nam razloge zašto je KCUS avetinjski prazan. Sjetite se stotina lica vaših kolega koje je vaš sistem protjerao. Pogledajte brojeve Opće bolnice koji prikazuju hiljadu prijema pacijenata za mjesec dana, pogledajte brojeve operisanih i izliječenih pacijenata. Pogledajte porode korona pozitivnih trudnica. Pogledajte u oči svoje kolege i prestanite iznositi neistine. Nikada nas nećete zavaditi sa ljekarima KCUS-a. To su naša braća i sestre. Težak posao zajedno radimo. Po dogovoru liječimo tudnice pozitivne na COVID 19 i svu djecu. Liječili smo i odrasle dok nismo dobili naređenje da se svi pozitivni na COVID 19 liječe na Podhrastovima, a da mi preuzmemo sekundarni nivo liječenja za cijeli Kanton Sarajevo. Nikada nećemo odustati ni od jednog bolesnog pacijenta“, kazao je Gavrankapetanović.

Istina je da je od 18. jula Opća bolnica postala urgentni centar svih sedam dana u sedmici, a da je KCUS već mjesecima obustavio operacije iz sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite te je sve prebačeno na Opću bolnicu.

Nakon što je opozicija zatražila da se inspekcija uključi i provjeri stanje popunjenosti dvije sarajevske bolnice iz KCUS-a su naprasno odlučili da od 17. avgusta izvode i operacije iz sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite. Inače, Izetbegović je samoinicijativno napravila sama svoj put pacijenta tako što je poručila da će se KCUS baviti samo tercijarnim nivoom zdravstvene zaštite što znači od ukupnog broja pacijenata njih 20% bi trebalo usluge KCUS-a. A tranša koju daje Vlada KS ostala je ista pa čak i povećana, a usluga maksimalno smanjena.

Nijedan pacijent ne želi da razmišlja da li će ga neko vratiti sa kapije KCUS-a a čemu smo svjedočili u proteklim mjesecima, niti ga zanimaju odnosi između Opće bolnice i KCUS-a. Sistem u kojem pacijent strahuje da li će dobiti uslugu u Kliničkom centru jer je prethodno bio u Općoj bolnici nije dobar i alarm je za Ministarstvo zdravstva KS da se konačno omogući pravo svakom pacijentu da bira gdje će se liječiti.

Izetbegović je bila i direktorica Opće bolnice i sasvim joj je jasno šta Opća bolnica može pružiti pacijentima, a šta bi Klinički centar UNSA trebao preuzimati. Ali po svemu sudeći, Izetbegović je imala plan da zaustavi priliv pacijenata na KCUS, smanji troškove, a da novac koji dobija iz budžeta ostane isti. U toj računici neko je pogrešno sabrao, a pacijenti ispaštaju.

Da sumiramo, istina je da u KS ima jedan izolatorij, ali je istina i da je bio jedan privremeni koji je rasformiran nakon dopisa Izetbegović da joj neće biti potreban, pa je naprečac donesena odluka o drugom privremenom izolatoriju bez bolničkih uslova u vrijeme kada je u Sarajevu bilo stotine oboljelih od koronavirusa, a gdje je predviđeno da se liječe lakši i srednje teške pacijenti.

Zanimljivo je kako Izetbegović tvrdi da je 6. februara obišla prostor bivše garnizone ambulante i kako do danas nema izolatorija. Ali nije rekla kako je Vlada FBiH tek 2. jula zaključkom dala tu zgradu na upravljanje Zavodu za javno zdravstvo KS i kako je tek polovinom jula počela procedura oko potrebnih radove što je u nadležnosti resornih ministarstva u Vladi KS.

Izvor: A. Vrabac, Novinska agencija Patria