Komparacija: Android vs. iOS

U zemljama regije dominira Android – najviše u Bosni i Hercegovini, a najmanje u Sloveniji.

Dva najpopularnija operativna sistema za mobilne uređaje – Googleov Android i Appleov iOS u svijetu nemaju prave konkurencije.

Iako se zbog različitih biznis modela, oni se ustvari nikada neće natjecati za tržišni udio na istom nivou, Apple nije zadovoljan zastupljenošću u ekonomijama u razvoju, posebno u Indiji gdje je tržišni udio svega 3,3 posto.

U svijetu tržišni udio Androida iznosi 74,25, a iOS-a 25,15 posto. Drugi operativni sistemi zajedno su zastupljeni manje od jedan posto.

Gledano po regijama, Android je dominantan u Evropi (73 posto), Africi (87 posto), Aziji (82,8 posto) i Južnoj Americi (89 posto). Appleov iOS se koristi na više uređaja (iako ne u puno većoj mjeri) – u Sjevernoj Americi (53 posto) i Australiji i Okeaniji (50,2 posto).

Pojedinačna država u kojoj iOS ima najveći udio je Japan gdje je gotovo 63 posto svih mobilnih uređaja na ovom operativnom sistemu.

U regiji iOS se nalazi na 13 posto mobilnih uređaja, dok je Android na gotovo 87 urađaja.

Na prosjek u korist Androida u najvećoj mjeri ujteče Bosna i Hercegovina, gdje više od 91 posto svih pametnih telefona i mobilnih uređaja radi na Androidu.

iOS nije se nigdje ni blizu primakao Androidu, ali je u regiji najzastupljeniji u Sloveniji (16,3 posto uređaja) i Sjevernoj Makedoniji (na 15,8 posto uređaja).