Brojke koje otkrivaju da li je potrebno da smršate

Posebne brojke mnogo su važnije od kilograma kada je tjelesna težina u pitanju.

U današnje vrijeme sve je više priča o idealnoj tjelesnoj teži. Nužno je prestaniti stalno provjeravati svoje kilograme i obratiti pažnju na ove brojke:

Obim struka

Naučnici ne preporučuju da obim struka kod žena prelazi 90 centimetara. Veći obim struka ujedno povećava i indeks tjelesne mase a ukoliko on broji iznad 25 smatra se opasnim po život. Obim struka mjeri se oko pupka, između kukova i rebara.

Broj otkucaja srca u stanju mirovanja

Stavite kažiprst i srednji prst na unutrašnju stanu ručnog zgloba ili vrata,  na mjesto na kojem osjećate pulsiranje, jedan minut. Normalna brojka bi trebala iznositi od 60 do 100 otkucaja. Niža brojka ukazuje na bolje fizičko zdravlje, dok viša brojka alarmira na nedovoljno fizičke aktivnosti.

Procenat potkožnog masnog tkiva

Svaka osoba mora imati određeni procenat masti u organizmu. Za razliku od indeksa tjelesne mase, procenat potkožnog masnog tkiva otkriva količinu viška masnog tkiva odvojenu od mišićne mase. Zdrav procenat potkožnog tkiva iznosi od 15 do 30. Procenat potkožnog masnog tkiva mjeri se na nekoliko načina i on daje precizan odgovor o nivou kondicije nekog čovjeka.  On je potpuno neovisan o masi i visini.

Ritam bazalnog metabolizma

On predstavlja minimalan iznos energije koja je potrebna da bi tijelo obavljalo osnovne funkcije. Kada je riječ o ovoj brojki u obzir uzimamo visinu, težinu, spol i godine. Ova brojka može vam pomoći i da odredite koliko kalorija manje morate unositi svaki dan kako biste izgubili željenu tjelesnu težinu, odnosno smršali. Žene bi dnevno trebale unositi minimalno 1200 kCal.