Čeka se nova odluka: Sud nije dao dovoljno argumenata za određivanje pritvora policajcima

Nakon što je uvažena žalba branilaca policajaca Uprave policije MUP KS kojima je 14. avgusta određen jednomjesečni pritvor, advokat Lejla Čović potvrdila je za Patriju da je doneseno rješenje po žalbama branilaca kojim su te žalbe djelimično uvažene.

„Rješenje o određivanju pritvora vraćeno je na ponovno odlučivanje“, kazala je Čović.

Ona nije mogla iznositi više detalja, ali prema informacijama koje ima Patria prvostepeno rješenje kojim je pritvor određen ukinuto je iz razloga što prvostepeni sud nije dao jasne i konkretne razloge zašto bi osumnjičeni policajci trebali biti u pritvoru. Pritvor je određen samo na osnovu hipotetičkih pretpostavki da bi utjecali na potencijalne svjedoke i na taj način ugrozili istragu.

Žalba je uvažena i u dijelu koji se odnosi na određivanje pritvora zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela zbog toga što sud nije dao dovoljno razloga koji se odnose na ličnost samih osumnjičenih imajući u vidu da se ne radi o kriminogenim licima sklonim vršenju krivičnih djela.

Na kraju, žalba je uvažena i iz razloga što sud nije dao dovoljno obrazloženje zbog čega se privedenim policajcima nisu mogle odrediti mjere zabrane umjesto pritvora.

Sada se očekuje nova odluka sudije za prethodni postupak i to po hitnom postupanju.