Članovi Predsjedništva BiH odlaze u Brisel u službenu posjetu

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon duge pauze, putuju u Brisel u službenu posjetu.

Sutra će se sastati sa nekoliko evropskih zvaničnika. Konkretne teme zvanično nisu otkrivene, ali se zna da će biti riječi o mogućnostima ubrzanja evropskog puta naše zemlje.

Predsjednički trio, kako ih, iz pratkičnih razloga zovu u Briselu, u srijedu će imati tri sastanka u evropskim institucijama. Razgovarat će sa predsjednikom Evropskog parlamenta, Davidom Mariom Sasolijem, komesarom za proširenje, Oliverom Varheljijem i sa Žozepom Borelom, šefom evropske diplomatije. Pokušat će da ubrzaju početak pregovora za sticanje kandidatskog statusa, piše BHRT.

Članovi Predsjedništva svakako će se pohvaliti ispunjavanjem jednog od prioriteta iz Mišljenja Komisije za članstvo u Uniji. To je usvajanje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, za koju je, poslije dvogodišnje borbe postignuta saglasnost. Dobrih vijesti neće biti kada su u pitanju neki od 14 priortieta – usvajanje novog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, Reforma Ustavnog suda BiH, provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Ipak, kažu iz Direkcije za evropske integracije, ova godina i nije bila tako loša.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine od početka mandata dva puta je imalo službene obaveze u Briselu. Prvi će ostati upamćen po problemima sa vizuelnim identitetom i obećanjem kandidatskog statusa do kraja 2019. godine, a drugi po nesuglasicama o evropskom i putu ka NATO integracijama. Naredni sastanak članova Predsjedništva sa predsjednikom Evropskog savjeta trebao bi biti u oktobru.