Da li znate zašto zubi poprimaju zelenu boju?

Zelena boja se može pojaviti na primarnim ili sekundarnim (trajnim) zubima.

Osim što utječe na osmjeh osobe, zeleni zubi mogu signalizirati probleme u organizmu. Zubi mogu poprimiti zelenu boju od unutašnjih (intrizičnih), ili vanjskih (ekstrizičnih) diskoloracija. Intrinzična diskoloracija se odvija duboko unutar zuba, ili unutrašnjeg sloja. Ova vrsta mrlja je neuobičajena. Najčešće se pojavljuje tokom razvoja zuba.

Zelena boja može biti uzrokovana nedostatkom hranjivih tvari u ishrani ili određenim zdravstvenim problemima. Ekstrizična diskoloracija se pojavljuje na vanjskom sloju zuba. Obično je uzrokovana nakupljanjem bakterija ili gljivica koje se ne uklanjaju čestim četkanjem zuba. Tamna hrana ili pića i duhan mogu doprinijeti mrljama na zubima.

Kada žutica kod novorođenčeta traje duže od 2 do 3 sedmice, zovemo je dugotrajnom. To je stanje obično posljedica hiperbilirubinemije (višak bilirubina). Zeleni zubi, koji su posljedica žutice samo će utjecati na djetetove primarne zube.

Rh faktor je specifičan protein koji se nalazi na površini crvenih krvnih stanica. RH neslaganje događa se kad trudnica ima Rh-negativnu krv, dok beba ima Rh-pozitivnu krv. U ovom slučaju, tijelo majke reaguje na bebinu krv kao da je strana tvar i stvara antitijela koja napadaju crvene krvne stanice bebe. Neusklađenost RH faktora može dovesti do hiperbilirubinemija kod novorođenčadi, što može uzrokovati zelene zube.

Sepsa je potencijalno opasna reakcija na infekciju. Može se dogoditi u bilo kojoj dobi. Sepsa može zaustaviti ili usporiti puštanje i cirkulaciju žučnog mjehura iz jetre. Ova komplikacija sepse zove se kolestaza. Kolestaza može izazvati zelene zube kod djece.

Ekstrizična diskoloracija može biti uzrokovana tamnijom hranom kao što su borovnice, crna pića, uključujući kafu, čaj, sok od grožđa i crveno vino. Ekstrizične mrlje se češće pojavljuju ako nemate dobre higijenske navike.