Damir Marjanović: Kolegij Skupštine se igra sa sudbinama hiljada studenata i njihovim diplomama

Zakon o izmjeni člana Zakona o visokom obrazovanju je donesen krajem jula, međutim izmjena člana još uvijek nije usvojena, iako to može utjecati na sudbine hiljade studenata i njihove diplome.

Profesor dr. Damir Marjanović je na svom Facebook profilu objasnio zašto član Zakona o visokom obrazovanju nije usvojen i napisao da se hitna sjednica Skupštine mora održati u ovoj sedmici.

“Već tada je naglašeno da se to mora desiti PRIJE POČETKA NOVE AKADEMSKE GODINE, dakle ove izmjene zakona se MORAJU usvojiti u septembru. Ne bijaše mi mrsko pa okupih tim zastupnika, što iz pozicije što iz opozicije (možda po prvi put da se nije gledalo ko je na vlasti a ko nije), obavismo sastanke sa predstavnicima univerziteta i studenata i u roku od par dana pripremismo hitne izmjene zakona koje ne samo da će prilagoditi zakon za potencijalne izazove nastave u „korona vremenu“, nego će i studentima kompenzirati određene nedostatke iz prošle godine i pomoći u financijskom i akademskom smislu da nastave studiranje u narednoj.”, napisao je prof. dr. Marjanović.

Dokumenti su predani Vladi KS i rukovodstvu Skupštine KS, međutim rukovodstvo Skupštine je odbilo zahtjev.

“No, ne lezi vraže!!! Po principu „fali ti jedan papir“ rukovodstvo skupštine čekajući dokument, za koji se na kraju ispostavilo da ne treba da se čeka, odluči da „se nisu stekli administrativni (birokratski) uvjeti“ da se ovaj zakon uvrsti na dnevni red skupštine. Elem, dan poslije dođe papir iz jednog vladinog ureda koji kaže „niste ni trebali čekati naše mišljenje da bi nastavili sa procedurom“, a baš njihovo mišljenje bijaše „papir koji ti fali“, kako nam rekoše iz rukovodstva skupštine!”, objasnio je Marjanović.

Prof. dr. Damir Marjanović je upozorio da ako se hitna sjednica ne održi u ovoj sedmici i zakon ne usvoji, kolegij Skupštine Kantona Sarajevo se igra sa studentima i njihovim diplomama.