DARNS: Ne postoji povećana radioaktivnosti izvan tvornice na Stupu

Državna Regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DARNS) kao institucija zadužena za provođenje Zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti u Bosni i Hercegovini (“Službeni glasnik BiH” broj 88/07), što uključuje i nadzor nad stanjem u pogledu radijacione sigurnosti građana i životne sredine oglasilo se saopćenjem za javnost nakon što su mediji objavili priču o radijacijskom incidentu u bivšoj tvornici Energoinvest – Termoaparati na Stupu.

“Radiološki incident se desio prilikom početka radova na jednom od objekata na lokalitetu Energoinvesta u decembru 2019. godine. Tom prilikom je došlo do unutrašnje kontaminacije u objektu prouzrokovane radioaktivnim materijalom Cs-137. Prema svim dosada utvrđenim činjenicama, ovaj radijacijski incident prema INES-ovoj skali se klasifikuju kao najniži nivo tj. „Nivo-1.“

Odmah po saznanju za problem DARNS je u skladu sa svojim nadležnostima poduzeo sve neophodne aktivnosti i mjere u cilju pravovremene sanacije situacije kao i rješavanja problema. Tom prilikom DRARNS je propisao mjere, kojim je obavezao vlasnika objekta o njihovim obavezama u novonastaloj situaciji.

Od tog trenutka DRARNS prati situaciju i u skladu sa svojim nadležnostima poduzima sve neophodne radnje kako bi ovaj problem bio saniran u najkraćem roku, a sve u skladu sa postojećim zakonodavstvom i međunarodnim standardima.

Centar za zaštitu od zračenja Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kao licencirana ustanova osposobljena za dekontaminaciju, kontrolu radijacione sigurnosti je od početka dešavanja učestvovao u rješavanju problema. Za ove potrebe DRARNS je u skladu sa dobrom praksom u međunarodnoj saradnji uključio stručne i licencirane kuće i stručnjake iz Hrvatske i Srbije koji su bili od velike pomoći. Ove stručne osobe koje imaju puno veće iskustvo u ovakvim poslovima će i dalje ostati angažovane u rješavanju ovoga problema, zajedno sa nama.

DRARNS ovim putem želi da obavijesti javnost u Bosni i Hercegovini, a posebno građane naselja Stup, kao i sve one koji rade ili prolaze na ovoj relaciji da je kontaminirani objekat obilježen i obezbijeđen zaštitom od neovlaštenog pristupa 24 sata svakog dana.

Uprava DRARNS-a putem inspekcije prati stanje nivoa zračenja na objektu i u okruženju i ovom prilikom informišemo javnost da ne postoji povećana radioaktivnost izvan obilježenog objekta. S obzirom na prethodno, DRARNS smatra da ne postoji razlog za zabrinutost za zdravlje stanovništva i životnu sredinu, pa stoga molimo medije, kao i građane da ne dižu paniku i ne podliježu glasinama.

Ovom prilikom pozivamo sve građane da obavijeste nadležne organe ukoliko primjete pokušaj neovlaštonog pristupa u obilježeni objekat. Također ovom prilikom želimo da izrazimo našu spremnost za saradnju i sa drugim stručnim osobama iz oblasti zaštite od radijacije ili zaštite životne sredine iz Bosne i Hercegovinesa ili regiona, a koji smatraju da mogu dati svoj doprinos u rješavanju ovoga pitanja da se jave DRARNS-u radi saradnje, putem maila ili telefona”, saopćeno je iz DARNS-a.