Desetine hiljada gubitaka: Agenciji Poslovnost zbog spora s drugom firmom bespravno onemogućen ulaz u firmu

Agencija Poslovnost danima je onemogućeno poslovanje, čime je u pitanje dovedena egzistencija preko 80 radnika i njihovih porodica. 

Zbog imovinsko-pravnog spora firme Agencija Poslovnost i firme Brend d.o.o., firma Brend d.o.o. samovoljno je 20.08.2020. bez građevinske ili bilo koje druge dozvole u potpunosti zagradila prilazni put zgradi u kojoj se nalaze njihove kancelarije, saopćila je Agencija.

Kako kažu, svakodnevno gube desetke hiljada KM zarade, a radnici su primorani koristiti alternativni, izuzetno opasan put, preko korita Miljacke, kako bi došli u posjed dokumentacije koja im je neophodna za izvršavanje obaveza prema klijentima.

Svaki dan onemogućavanja obavljanja radnih aktivnosti firmi donosi desetine hiljada gubitaka i prijeti da radnici, ne svojom krivicom, već neradom institucija, ostanu bez posla. Naime, ilegalno postavljenim betonskim blokovima od strane firme Brend d.o.o. onemogućen je prilaz zgradi u kojoj se nalaze njihove kancelarije.

Pristup je zagrađen betonskim blokovima teškim nekoliko tona kojima je prolaz u potpunosti blokiran. Potom je 03.09.2020. dodatno angažovana Security agencija Gama AA čiji zaposlenici prijetnjom upotrebom fizičke sile zabranjuju kretanje radnicima Agencije Poslovnost”, kazali su iz Agencije.

Odgovor na pitanje ko ima pravo građanima zabraniti kretanje policijski službenici su ostali nijemi.

Policajci ostaju nijemi danima, navodeći da nisu nadležni za to. Apsurd je da nam se svih ovih dana dok stoje barikade na Skenderiji nije obratio niko iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS, kako bi nam odgovorili na pitanje ko, kojim zakonom i kojim ovlaštenjima izuzev pripadnika MUP-a može građanima uskratiti slobodu kretanja i uskratiti im elementarno ljudsko pravo“, dodaju.

Odmah smo uputili zahtjeve prema MUP-u KS, Opštinskoj i Kantonalnoj građevinskoj inspekciji. Sve institucije apsurdnim objašnjenjima odbijaju prihvatiti nadležnost za ovaj slučaj, te nas proslijeđuju na Sud, čije se odluke mogu čekati mjesecima. Niko od naležnih nije naredio mjeru hitnog uklanjanja ovih nelagalnih zapreka“, kazali su.

Agencija poslovnost razočarane je u institucije jer, kako kažu, 25 godina pune budžet istim.

Firma Agencija Poslovnost preko 25 godina puni budžet istim institucijama koje sada ne žele zaštititi njeno poslovanje. Zapošljava preko 80 visokokvalificiranih radnika. Nemali broj članova šehidskih porodica, demobilisanih boraca, osoba sa invaliditetom. Firma koja na račun poreza i doprinosa svaki mjesec puni budžet sa preko 100 hiljada maraka. Firma koja nikad dana nije kasnila sa isplatom plata svojim uposlenicima, niti ima ijednu konvertibilnu marku duga doprinosa prema svojim uposlenim.

Svaki dan onemogućavanja rada nanosi nemjerljivu štetu za poslovanje. U realnom sektoru svaki dan poslovanja je bitan, za razliku od državnog sektora u kojem smo naviknuti da parlamentarci ne dolaze na sjednice po tri mjeseca, a plate im se redovno uplaćuju. Realni sektor ne funkcioniše na tuđem budžetu, nego je sam odgovoran za osiguravanje finansijskih sredstava kojim isplaćuje plate radnicima, i koje u konačnici omogućuju isplaćivanje plata institucijama zaduženim za sprovođenje zakona, što one odbijaju učiniti“, kazali su.

Ovim putem upućujumo molbu javnosti i građanima za podršku, kako bismo izvršili pritisak na institucije da djeluju u okviru propisanih nadležnosti, a ne kako bi se stavljali na stranu sumnjivih interesa“, zaključili su iz Agencije Poslovnost.