Dnevni presjek stanja u BiH: Ukupno 296 novozaraženih osoba, zabilježeno i 12 smrtnih slučajeva

Kada uzmemo jutrošnje obavijesti Federalnog zavoda za javno zdravstvo i Instituta za javno zdravstvo Srpske, te ih saberemo, u Bosni i Hercegovini je danas 296 novozaraženih osoba, te 12 preminulih.

Federacija BiH

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 945 uzoraka, od kojih je 227 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima osim Bosansko-podrinjskom.

Do sada je testirano ukupno 125.888 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 13.421 osobe.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 9.639 pacijenata, a u protekla 24h oporavak je zabilježen kod 44 pacijenta. Trenutno je aktivno 3.411 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je šest novih smrtnih ishoda. Preminulo je pet muškaraca i to dva iz Sanskog Mosta, i po jedan iz Gruda, Jajca i Ključa, kao i jedna žena iz Tuzle.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 371, od čega je 244 osoba muškog i 127 osoba ženskog spola.

Republika Srpska

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u entitetu Republika Srpska, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo RS, Univerzitetskom kliničkom centru RS, Univerzitetskoj bolnici Foča, Bolnica “Sv. Luka” u Doboju i Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini izvršeno je testiranje 572 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod 69 osoba.

Radi se o 39 muških i 30 ženskih osoba, od kojih su 16 mlađe, 39 srednje i 14 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 15 osoba je iz Banje Luke, devet iz Doboja, šest iz Istočne Ilidže, pet iz Srpca, četiri iz Foče, po tri iz Laktaša, Teslića, Čelinca i Šipova, po dvije iz Dervente, Novog Goražda, Petrova, Prnjavora i Ribnika i po jedno iz Bijeljine, Istočnog Novog Sarajeva, Јezera, Kneževa, Kotor Varoša, Mrkonjić Grada, Stanara i Šamca.

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo RS prijavljeno je šest smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se ženama starije životne dobi iz Banjaluke (dvije osobe), Kneževa, Šamca, Gradiške i Doboja.

Do sada je u RS potvrđeno 7.726 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 261 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U ovom entitetu od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 4.742 osoba, testirano je ukupno 67.345 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih je 195, u Univerzitetsko kliničkom centru 55, a u opštim bolnicama 140.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 2.922 osobe, a nadzor je završen kod 53.321 osobe.

Kanton Sarajevo

U Kantonu Sarajevo evidentiran je 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, u protekla 24 sata.

To su rezultati testiranja 303 uzorka, prikupljena od 31. augusta do 04. septembra ove godine.

Od ovog broja novozaraženih, njih 21 odnosno 67,74 posto pripadaju porodičnim klasterima, i u samoizolaciji su od ranije.

Evidentiran je oporavak 36 osoba u protekla 24 sata, čime je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom u Kantonu Sarajevo smanjen na 354 osobe.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Podhrastovi na liječenju se nalaze 23 pacijenata, od kojih tri koriste potporu respiratora pri disanju.

Od jučer su sa bolničkog liječenja iz ove ustanove otpuštena dva pacijenta i, na sreću, nije bilo smrtnih slučajeva.

U samoizolaciji se trenutno nalaze 784 osobe.Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je zaraza novim koronavirusom kod 4.066 osoba, dok su do sada ukupno oporavljene 3.642 osobe, zvanični su podaci Zavoda za javno zdravstvo KS.

Sarajevska sehara napominje svoje čitaoce da se pridržavaju svih mjera i preporuka koje donose nadležne institucije, te da slijede instrukcije isključivo stručnih osoba.