Đukanović: Relativiziranje ideja iz devedesetih, projekat za direktne mete ima BiH i Crnu Goru

Povodom 30. rođendana Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem večeras je za ovu emisiju govorio predsjednik Crne Gore Milom Đukanović, predsjednik ove države i lider DPS-a, stranke koja, prema svemu sudeći, nakon nedavnih izbora u ovoj zemlji poslije 30 godina više neće biti dio vladajuće većine.

Srbija ostaje taoc velikonacionalističkih ciljeva. Govorio je narodu koji je taoc političkih gluposti, ističući da odgovorna politika treba da mari za narod.

“Zašto je to tako, to zaslužuje veći broj sagovornika. Ja gledam to i ne mogu se čudom načuditi. Gledam to su ljudi iz Bosne i oni zagovaraju te ideje”, kazao je Đukanović.

Na konstataciju Hadžifejzovića da je to Vučić, Đukanović je potvrdno odgovorio.

Povodom rezultata izbora Milo Đukanović je potvrdio da će prihvatiti novu demokratsku većinu i demokratski prenos vlasti u Crnoj Gori.

“Meni je drago da se desio jedan demokratski proces, bez obzira na uplive pojedinih političkih faktora i iz Crne Gore i izvan Crne Gore. Dobili smo nedvosmislenu utvrđenu volju građana Crne Gore koji su odabrali ljude koji sada trebaju da preuzmu vlast i sada treba da učine nešto dobro za Crnu Goru”, naglasio je Đukanović.

Đukanović je upozorio da su i mnogi međunarodni krugovi snažno podržavali promjenu vlasti u Crnoj Gori, te da uz odobravanje pojedinih krugova sa Zapada dolazi do oživljavanja ideja iz devedesetih.

“Crna Gora je dobra ilustracija onoga šta se radi i šta se priprema za Zapadni Balkan, svako ko iole ozbiljno analizira dešavanja na Zapadnom Balkanu, relativiziranje ideja iz devedesetih, a to su ideje o uspostavi velike Srbije, velike Albanije i velike Hrvatske. Posljedica velika tragedija”, kaže Đukanović.

Prema Đukanoviću, ovaj projekat za direktne mete imaju Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

“Cilj je dokazati da multietničke demokratske i građanske države ne mogu opstati na Balkanu, te da rješenje nacionalnog pitanja i uspostavljanje mirnog Balkana želi u stvaranju ove tri velike države. Nažalost, zastupnicima ovakvih teza Zapad je dozvolio posljednjih godina da se razmašu”, upozorio je Đukanović.

On je kazao da je Crna Gora bila ozbiljno poprište antifašizma.

“Pokušavaju da Crnoj Gori oduzeti najvrijedniji dio njenog identiteta”, kazao je Đukanović.