Džaferović, Komšić i Dodik danas u Briselu sa evropskim zvaničnicima

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik borave u radnoj posjeti Briselu gdje će održati niz sastanaka sa evropskim zvaničnicima.

Prvi sastanak imat će sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sassolijem, u 12.00 sati u zgradi Evropskog parlamenta. Radni ručak sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyjem održat će se u zgradi Evropske komisije u 13.00 sati. Članovi Predsjedništva BiH susrest će se i sa potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnu politiku Josephom Borrellom u 15.15 sati.

Među temama koje se tiču evropskog puta Bosne i Hercegovine sigurno će biti riječi i o migrantskoj i ekonomskoj i zdravstvenoj krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusom.

Uoči odlaska u Brisel i Komšić i Džaferović bili su optimistični te je istaknuto očekivanje da će BiH dobiti kandidatski status ove ili naredne godine. No, koliko je realno očekivati takav scenario znajući šta sve BiH nije ispunila iz 14 prioriteta Evropske komisije među kojima su vladavina prava, novi Zakon o VSTV, javne nabavke, reforma administracije, implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Naredni sastanak mogao bi biti održan već 9. oktobra za šta je upućen poziv članovima Predsjedništva BiH.