Džon Minoč – svjetski rekorder u težini sa čak 635 kilograma

Na današnji dan 1987. godine preminuo je Džon Minoč – čovjek sa najvećom kilažom na svijetu od čak 635 kilograma.

U dobi od samo 14 godina, Minoč je bio težak 133 kilograma, a do 22. godine bio je visok 185 centimetara a kilaža mu se povećala za 97 kilograma.

Ljekari su smatrali da je težak oko 635 kilograma, jer zbog svoje veličine Minoč nije mogao da se pravilno izmjeri. Medicinski stručnjaci su nagađali da je oko 408 kilograma od tih 635 posljedica gomilanja viška tečnosti u organizmu.

U martu 1978. Džon Brauer Minoč  oborio je Ginisov rekord u težini sa svoja 635 kilograma, a taj rekord još uvijek nije pređen.

Šokirani njegovom težinom, ljekari su ga stavili na strogu dijetu i ograničili su mu unos kalorija na 1.200 dnevno. Neko vrijeme dijeta je funkcionisala za godinu dana je spao na  215 kilograma. U to vrijeme ovo je bio najveći gubitak težine ikad zabilježen. Četiri godine kasnije ponovo se ugojio i težio je 360 kilograma.

Uprkos svojoj veličini i ekstremnoj dijeti, Minoč je vodio relativno normalan život. Imao je ženu Dženet s kojom je osnovao porodicu, te su imali dvoje djece.

Pored toga što se otežano kretao, Minoč je počeo da patio od niza drugih komplikacija zbog debljine, poput kongestivne srčane insuficijencije i oticanja. Kad je 1978. hospitalizovan zbog zastoja rada srca, trebalo je 12 vatrogasaca i jedne posebno modifikovane nosiljke da ga prevezu. Kad je stigao, 13 bolničara ga je jedva prebacilo na dva kreveta spojena zajedno.

Zbog takvih komplikacija, Minoč nije dugo živio. Preminuo je tek što je proslavio 42. rođendan, a u to vreme je bio težak 360 kilograma.