Federacija BiH od iduće godine uvodi nagrade za nauku

Od iduće godine u Federaciji Bosne i Hercegovine biće dodjeljivane nagrade za nauku.

Nagrade će biti u vidu novčanog iznosa i povelje i biće dodjeljivane na poljima: životno djelo, godišnja nagrada za nauku, nagrada za mlade istraživače, te nagrada za popularizaciju i promociju nauke. Dodjeljivaće se državljanima BiH s prebivalištem u FBiH za iznimna dostignuća u naučno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti raspisat će konkurs na proljeće iduće godine, dok će Uredba o uspostavi, procedure i kriterijumima biti objavljena 1.1.2021. godine.

Ovo ministarstvo poziva na saradnju i partnerstvo sve potencijalne predlagače kandidata za nagrade, odnosno sve naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne ustanove – akademije nauka i umjetnosti, univerzitete i njihove organizacijske jedinice, visoke škole, naučne ustanove, naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne institute, tehnološke parkove i druge pravne osobe registrovane za obavljanje naučno-istraživačkih djelatnosti sa sjedištem u Federaciji BiH.

Nagrade će se dodjeljivati svake godine na Dan nauke u Federaciji BiH, dakle prve nagrade biće uručene 12.12.2021. godine.

Ovakve nagrade, pored priznanja naučnicima za postignute rezultate, predstavljaju značajan doprinos popularizaciji istraživačkog rada i promociji zemlje kao naučno i tehnološki osviještene države na međunarodnom planu, saopšteno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.