Foto/ Mladi dižu glas: Održana Šetnja mira u Sarajevu povodom Međunarodnog dana mira

Šetnja mira održana je jučer u Sarajevu povodom Međunarodnog dana mira (21. septembar).

Organizirali su je mladi aktivisti, Adin Ramdedović i Džejla Olovčić, a jedan od ciljeva održavanja ove šetnje je skretanje pažnje javnosti na sve veći odlazak mladih u zemlje EU. Kako kažu, zalažu se da mladost ne ide iz države, već da ostane u istoj.

Posebno raduje da je ovaj potez prepoznala i javnost, na šetnji se okupio određeni broj građana našeg lijepog Sarajeva koji su izrazili želju za boljim i sigurnijim životom na području Bosne i Hercegovine.

Šetnja je počela u 13 sati, okupljanjem ispred Sebilja na Baščaršiji.

Suorganizatorica “Šetnje mira”, Džejla Olovčić kazala je za Sarajevsku seharu da vjeruje da je na mladima da promijene situaciju u državi.

Ja ne želim da moji prijatelji, moja porodica, kao ni bilo čiji član porodice bude primoran da napusti ovu državu radi nerazumijevanja i radi toga što ne mogu obezbijediti budućnost sebi ovdje. Ako iko može da promijeni situaciju, to smo mi mladi, jer naša država ima mnogo iskoristivih resursa, koje možemo iskoristiti ukoliko budemo zajedno radili na tome. Ne želim da se bilo ko osjeća ugroženim, jer svi smo jedno, svi smo žrtve istog sistema, te je vrijeme da promjene krenu od nas samih”, istakla je Džejla.

Glavni organizator ovog događaja, Adin Ramdedović, pojasnio je da je cilj ove šetnje bio da probude svijest građana i da svi možemo koegzistirati na ovom prostoru bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Bosna i Hercegovina se susreće sa mnogo problema, jedan od najvećih problema je definitivno taj da se stanovnici ove prelijepe države još uvijek nisu naučili da žive jedni uz druge. Mi ako želimo bolji i sigurniji život u ovoj državi moramo poduzeti određene korake, a vjerujem da je ovo jedan od tih koraka koji će nam pomoći da u budućnosti ojačamo ovu državu i da obezbjedimo kvalitetniji život za sve stanovnike ovdje”, zaključio je Ramdedović za Sarajevsku seharu.