Foto/ Street Arts Festival uljepšava javni prostor Mostara

Dokaz da pandemija nije ukrala ovogodišnje ljeto je Street Arts Festival koji devetu godinu zaredom okuplja ekipu umjetnika, volontera i ostalih entuzijasta koji Mostar pretvaraju u galeriju na otvorenom.

Uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, u ponedjeljak 07.09.2020. u prostorijama znamenite Ćorovića kuća upriličeno je otvaranje izložbom radova umjetnika koji su bili spriječeni doći. Druženje je bilo samo uvertira u čitav niz popratnih aktivnosti, a organizatori, kao i uvijek, naglasak stavljaju na street umjetnosti i murale što ostaju da svjedoče o uspješnosti Festivala.

Foto: StreetArtFestival
Foto: StreetArtFestival

Kako funkcionira simbioza regionalnih street artista i mostarskih ulica, građani se imaju priliku uvjeriti ovih dana. Gotovo je nemoguće ne primjetiti ovogodišnje crtače dok hodaju po skelama uz visoke fasade i uspješno odgovaraju na još viša očekivanja radoznalih prolaznika. Svake godine prije oslikavanja javnih površina pregledavaju se pristigle skice i raspoložive fasade, a činjenica da ne fali ni jednog ni drugog svjedoči kako je Street Arts Festival ucrtao Grad na Neretvi u mapu street art scene.

Ideja je da se urbani trag dinamičnih radova ostavi u što više naselja pa se tako i murali mogu naći na brojnim mjestima u gradu. Bilo da volite naivu i apstrakciju ili realne prikaze, ovogišnja edicija nudi nešto za svačiji ukus. Trećeg dana Festivala posjetili smo umjetnike na aktivnim lokacijama i zatekli njihovu neumorljivost, znatiželjne susjede i odlične radove u nastajanju.

Bitno je spomenuti da su se susjedstva i umjetnici međusobno prepoznali pa nije rijetkost da domaćini kafom, keksom i finom rječju iznenade goste.

Foto: StreetArtFestival
Foto: StreetArtFestival

Radna atmosfera na mostarskim ulicama najavljuje zanimljiv septembar, a kako bolje iskoristiti preostale tople noći nego u šetnji i otkrivanju vlastitog grada. Prepustite se šarenilu i podržite mlade ljude koji svojim djelovanjem uljepšavaju svakodnevnicu lokalne zajednice, a puteve neka vam pokaže mapa s ucrtanim adresama ovogodišnjih murala koju možete pronaći na službenoj web stranici.

“Festival nudi priliku i za malu i za veliku raju da budu dio naše priče. Obiđite lokacije, odaberite najdraži mural i bacite selfie uz obavezne hashtag-ove #MoMurali2020 i #streetartsfestivalmostar, a mi ćemo najbolje fotografije nagraditi krajem mjeseca personiziranom uspomenom na ovogodišnji Festival”, saopćili su organizatori.