Foto/ Uspješno održan peti FAM Trip: Predstavnici bh. medija posjetili Ravno, Neum i Stolac

U okviru Inicijative Odmori u BiH koju podržava Evropska unija u BiH uspješno je održan i peti FAM Trip, a predstavnici bh. medija posjetili su Ravno Neum i Stolac, te se još jednom uvjerili u mnoštvo prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine.

Za prvu stanicu odabran je “Hotel Stanica Ravno” smješten u općini koja skriva zanimljivo kulturno-historijsko naslijeđe. A zatim su predstavnici medija posjetili jedinstveni “Manastir Zavala” u Ravnom.

Foto: D.V./ Sarajevska sehara
Foto: D.V./ Sarajevska sehara

Manastir Zavala ili manastir Vavedenja Bogorodice je manastir Srpske pravoslavne crkve, Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska. Nalazi se u Popovu polju, 3 km. od općinskog središta Ravno. Proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Najstariji pisani dokumenat o Zavali je ugovor iz 1514. godine o prodaji jednog vinograda manastiru.

Nakon Manastira ekipa FAM Trip-a zaputila se ka najpoznatijoj pećini u BiH.

Vjetrenica je najveća i najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode. Prvi put se spominje u djelu Plinija Starijeg, “Historia naturalis” u 77. godini naše ere. Vjetrenicu karakteriše posebno bogat pećinski svijet, u kojem je zabilježeno više od 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih više od 90 troglobionata što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti.

Foto: D.V./ Sarajevska sehara
Foto: D.V./ Sarajevska sehara

Ova pećina karakteristična je i po endemskoj vrsti, čovječijoj ribici. To je vodozemac koji živi samo na području Dinarida. Može živjeti desetljećima, a ponekad čak i do stotinu godina. Predstavnici bh. medija uspjeli su saznati i posebnu karakteristiku ove endemske vrste, odnosno njihov metabolizam koji je veoma spor pa tako mogu izdržati godinama bez unosa hrane.

Nakon obilaska i edukativne ture kroz pećinu, ekipa je bila na ručku u odličnoj Gostionici Zavala gdje su se više informisali o projektu Ćiro biciklističke staze. Kako je rečeno nekadašnja “Ćirina biciklistička staza” povezivala je brojne gradove kao i mjesta u Hercegovini, te im tako davala život, a u Ravnom je bilo moguće kupiti direktnu kartu za Beč.

Nakon posjete Gostionici Zavala ekipa se zaputila ka posljednjoj destinaciji za prvi dan putovanja, Neumu.

Foto: D.V./ Sarajevska sehara
Foto: D.V./ Sarajevska sehara

Naredni dan putovanja ekipa FAM Trip-a posjetila je Stolac, poznatiji kao “raskršće civilizacija”.  Imali su priliku obići Park Mak Dizdar, Makovu hižu, Sultan Selimovu džamiju, Spomenik palim borcima NOR-a, Inat ili Gornju ćupriju i Stari grad Vidoški.

Gornja ćuprija se smatra najstarijim mostom u Stocu. Ona je 70-tih godina prošloga vijeka dobila ime Inat ćuprija. Pored ove ćuprije nalazi se vodenica, džamija, kafana i hamam. Izgrađena je u XVII vijeku. Nesimetričnog je izgleda, jedan luk se završava na obali, a drugi u koritu rijeke. Legenda kaže da se graditelj na ovaj način htio osvetiti tadašnjem uzurpatoru na vlasti u Stocu.

Foto: D.V./ Sarajevska sehara
Foto: D.V./ Sarajevska sehara

Posjetom Mehmedbašića kući i ručkom u ovom nacionalnom spomeniku završeno je istraživanje grada, a nakon sumiranja utisaka zasigurno je mnogo toga naučeno o mnogim turističkim atrakcijama Stoca koje svakako treba posjetiti.

Posjeta Hercegovini svakako ne bi bila potpuna bez jedne od najpoznatijih nekropola stećaka, Radimlje, koja je od 2016. godine uvrštena na UNESCO listu svjetske kulturne baštine. Nekropola spada u najvrijednije spomenike srednjovjekovnog perioda u BiH. Na nekropoli se nalaze 133 stećka, od kojih je 63 ukrašeno.

Foto: D.V./ Sarajevska sehara
Foto: D.V./ Sarajevska sehara

I ovo putovanje upoznavanja Bosne i Hercegovine za bh. medije organizovano je uz podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a svakako je pokazalo da postoje brojne nedovoljno istražene turističke destinacije u BiH, kao što su Ravno i Stolac koje itekako vrijedi posjetiti.