Foto/ Večeras otvorenje Balet Festa, manifestacije od posebnog interesa za Grad Sarajevo

Izložbom Balet Festa Sarajevo (BFS) ‘Veliki format ‘, posvećenoj jubileju – 70 godina baleta u Bosni Hercegovini, večeras će u galeriji “Novi Hram” biti otvoreno 11. izdanje ove prestižne kulturne manifestacije.

Raznovrstan repertoar, vrhunski baletni umjetnici i predstave obilježit će ovogodišnje izdanje sarajevskog najmlađeg festivala, koji će se predstaviti u online formatu (YouTube Live). Bit će to praznik vječne umjetnosti i ljepote baleta uz izvedbu solista i ansambala iz Slovačke, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Srbije i naše zemlje.

“Balet Fest kao manifestacija od posebnog interesa za naš glavni grad, svojim djelovanjem ostavlja dragocjen trag u kulturi i umjetnosti Sarajeva, Bosne i Hercegovine i šire. Uspjeli smo u Sarajevu, i u ovim izazovnim vremenima, održati, a u nekim segmentima i unaprijediti sadržaj naših kulturnih manifestacija, prepoznatih na regionalnoj, evropskoj i svjetskoj sceni”, istakao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Vrijedni tim predvođen prepoznatljivim licem bosanskohercegovačke baletne umjetnice Edine Papo, podarit će nam sve do 26. septembra festival od značaja za bh. i evropsku kulturu.

“Zahvaljujući podršci Grada Sarajeva i gradonačelnika Skake, Balet fest postao je prepoznatljiv festival, uz kojeg su svih ovih godina rasle i obrazovale se brojne mlade generacije. Ostati na nivou dostignutog renomea, težiti da se sačuva i bilježi domaće baletno naslijeđe, te stalno raditi na daljem usavršavanju, ostaju naši ciljevi”, istakla je Papo te ukazala i na ulogu dogradonačelnika Ivice Šarića koji je svojim znanjem i iskustvom uvijek podupirao umjetnost.