Godišnjica smrti teoretičara bošnjačkog naroda Atifa Purivatre

Godišnjica smrti teoretičara bošnjačkog naroda, Atif Purivatra, rođen je 16.augusta 1928. u Sarajevu , a preminuo 11.septembra 2001. 

Prof. dr. Atif Purivatra je jedan od prvih Bošnjaka koji se naučno-istraživački upustio u složenu i naučno-historijski neistraženu problematiku nacionalnog pitanja Bošnjaka.

U Sarajevu završava osnovnu i srednju školu i Pravni fakultet. Zvanje magistra političkih nauka stekao je 1965. godine, a doktora nauka 1972. godine na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Godine 1969. objavio je knjigu rasprava i članaka Nacionalni i politički razvitak Muslimana, a 1974. i monografiju JMO u političkom životu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Purivatra je bio jedan od onih intelektualaca koji se ponajviše angažirao u vrijeme (1968-1971) kada je Bošnjacima, kroz ‘Muslimanstvo’, priznavano pravo na vlastiti nacionalni identitet; vjerovatno je zbog toga, u godinama uoči rata, bio vrlo glasni protivnik bošnjaštva kao ‘historijski anahronog procesa’. Bio je teoretičar evolucije bošnjačkog nacionalnog identiteta.

Purivatra je klasičan pripadnik evolucionističke škole mišljenja. Bio je dugo predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.