Gordana Tadić u ponedjeljak pred istražnom komisijom Predstavničkog doma PS BiH

Deseta sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održat će se u ponedjeljak 14. septembra s početkom u 13 sati.

Pred zastupnicima bi se trebala pojaviti Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH koja se ranije nije odazvala pozivu. Također, pred komisijom se nije pojavio ni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec. Sigurno je da članovi Komisije imaju brojna pitanja za čelnike ovih institucija.

Na prošloj sjednici održanoj 3. septembra usvojeni su zaključci kojima se pozivaju glavna tužiteljica Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Alena Kurspahić – Nadarević i zamjenik glavne disciplinske tužiteljice Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a Mirza Omerović na svjedočenje pred Komisijom na jednoj od narednih sjednica, čiji će datum biti naknadno određen.

Privremena istražna komisija poziva strukovna udruženja novinara – Društvo novinara BiH, Udruženje novinara Republike Srpske i udruženje BH novinari da odrede predstavnike koji će se pojaviti na svjedočenju pred Komisijom na jednoj od narednih sjednica, čiji će datum biti naknadno određen, a na temu izazova sa kojim se novinari suočavaju pri istraživanju korupcije i organiziranog kriminala, kao i sugestija za poboljšanje zakonskog okvira s ciljem saniranja tih problema.

Komisija je i na sjednici 27. avgusta usvojila zaključke koji se odnose na potrebu dostavljanja određenih podataka vezano za rad Suda i Tužilaštva BiH odnosno spisak predmeta koji traju duže od pet godina. Zatraženi su i podaci o broju krivičnih prijava po kojima nije otvorena istraga duže od dvije godine, zatim broj otvorenih istraga koji traju duže od dvije godine i ukupan broj podignutih optužnica koje nisu rezultirale prvostepenom presudom.

Komisija je formirana 26. maja u sastavu: Damir Arnaut (predsjedavajući), Zlatan Begić, Branislav Borenović, Alma Čolo, Zukan Helez, Mirjana Marinković – Lepić, Dragan Mektić i Mira Pekić.

Cilj Privremene istražne komisije je da istraži stanje u pravosudnim institucijama u BiH, s posebnim osvrtom na sposobnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da učestvuje u procesima neophodnim na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji. Prema usvojenom zaključku Predstavničkog doma, Privremena istražna komisija ima zadatak da provede sve radnje potrebne za ostvarenje ovog cilja, u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru i Poslovnikom.