Grozna vijest za Plave: Juniori Željezničara ostali bez nastupa u Omladinskoj Ligi prvaka

Juniori Željezničara ipak neće dobiti najvažniju nagradu za osvojenu titulu državnog šampiona, nastup u Omladinskoj Ligi prvaka.

Desila im se identična situacija kao i njihovim gradskim rivalima iz FK Sarajevo prije dvije godine. Zbog slabog nacionalnog koeficijenta BiH na rang-listi UEFA-e nade Plavih neće imati priliku takmičit se u najjačem klupskom takmičenju Evrope za igrače do 18 godina.

Međutim, ne samo da je slaba pozicija naše zemlje na pomenutoj listi uticala na to da Željezničar ne uđe u glavni žrijeb Youth Champions League, među 64 tima, već i činjenica da su neke seniorske ekipe poput Crvene zvezde i Dinama, koji imaju šampione i u juniorskoj konkurenciji, eliminisane iz Lige prvaka.

Naime, svakom klubu koji uđe u grupnu gazu LP na seniorskom nivou zagarantovana je i ulaznica za nadmetanje u Omladinskoj Ligi prvaka. Što je više takvih ekipa (s prvacima u obje konkurencije) u grupnoj fazi kod seniora, to je više prostora da se u juniorskoj kategoriji elitnog takmičenja nađu i timovi iz slabije rangiranih zemalja. Ovog puta, tog prostora je bilo jako malo, na žalost Željinih nada.

Od ove sezone primjenjuje se i novi sistem takmičenja u Omladinskoj Ligi prvaka (bez grupne faze u jednoj polovini juniorske LP, igraju se samo eliminacijske utakmice), ali to svejedno ne pomaže Željezničaru ni na koji način.

Sezona u Youth Champions League kreće u martu naredne godine, saopštila je UEFA ove sedmice, piše SportCentar.