Historijski muzej BiH će biti organizator i domaćin prestižne World press photo izložbe

Historijski muzej Bosne i Hercegovine domaćin je i organizator svjetski prestižne World press photo izložbe, koja prikazuje najuspješnije fotografije pobjednika World Press Photo takmičenja iz domena foto – žurnalizma za ovu godinu.

Takmičenje koje se organizuje od 1955. godine odaje priznanje profesionalnim fotografima za najbolju fotografiju u određenoj kategoriji. Fotografije su prezentovane kao samostalne ili u obliku priča u osam kategorija.

Ove godine je na takmičenju učestvovalo 4.282 fotografa iz 125 država – sa ukupno 73.996 fotografija. Kroz prikazane fotografije posjetioci će imati priliku da vide prizore koji rekontekstualiziraju aktuelne probleme savremenog društva.

Od 2019. godine, pored ostalih, postoji i nagrada za foto-priču godine, koja odaje priznanje fotografu čija kreativnost i vještine vizuelno predstavljaju priču od velikog dokumentarnog značaja.

Nagrađene fotografije su prezentovane na putujućoj izložbi u 120 gradova i 50 država tokom godine, a pogledalo ju je više od četiri miliona ljudi u svijetu.

Sarajevska izložba se realizuje uz pomoć Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, a moći će se pogledati na platou Muzeja od 1. do 22. oktobra ove godine.