Hoće li Vijeće ministara napokon usvojiti Revidiranu strategiju procesuiranja ratnih zločina?

Revidirana državna strategija za procesuiranje ratnih zločina trebala bi danas biti usvojena na sjednici Vijeća ministara BiH.

Iako nije najavljena kao tačka dnevnog reda, Strategija, o kojoj se priča već pet godina, trebala bi biti usvojena danas.

Podsjećamo, Hag je 2004. godine vratio dokumente o ratnim zločinima Bosni i Hercegovini. U toj dokumentaciji Tribunal je 848 osoba označio kao “A” listu, a prema podacima Udruženja žrtava i svjedoka genocida s te liste je do sada obustavljena istraga za 326 osoba.

S obzirom na koga se “A” lista odnosila tadašnji glavni tužilac BiH Marinko Jurčević okrenuo je sve na drugu stranu.
Umjesto procesuiranja zločina s prioritetne liste, krenulo se u formiranje “Državne strategije za ratne zločine”. Ta strategija zaživjela je 2008. a čekalo se do 2015. godine da bi nadležni u BiH i međunarodnom sistemu shvatili da ta strategija ne funkcioniše.

Od 2015. do danas Revidiranu strategiju sabotirali su domaći i strani akteri, među njima primarno ministar privrede BiH Josip Grubeša.

A sve je moglo drugačije, jer Tribunal iz Haga je dostavio dovoljno materijala da osumnjičeni za ratne zločine na “A” listi budu osuđeni bez posebnih istražnih radnji. Bh. pravosuđe je umjesto toga krenulo u procesuiranje osoba s “B” liste, kako bi se izbalansirao odnos u ratu.

Zbog žrtava i njihovih porodica, nadamo se da će Revidirana strategija danas biti usvojena, kako bi najodgovorniji za ratne zločine i genocid bili procesuirani, a žrtve dočekale pravdu.