Hrana koja poboljšava energiju tijela

Nedostatak energije može utjecati na svakodnevne aktivnosti i učiniti nas manje produktivnim. Vrsta i količina hrane koju jedemo igra ključnu ulogu u određivanju nivoa energije tokom dana.

Iako vam sva hrana daje energiju, neka sadrži hranjive tvari koje bi mogle pomoći u povećanju energije i koncentracije tokom dana.

Banane su odličan izvor kompleksnih ugljikohidrata, kalija i vitamina B6, koji mogu pomoći da se poveća nivo energije.

Ribe kao što su losos i tuna dobri su izvori proteina, masnih kiselina i vitamina B. Konzumiranje lososa ili tune daje nam preporučeni dnevni unos omega-3 masnih kiselina i vitamina B12. Dokazano je da omega-3 masne kiseline smanjuju upalu, što je čest uzrok umora. Vitamin B12 radi s folnom kiselinom kako bi stvorio crvene krvne stanice i pomogao pri boljem radu željeza u krvi. Optimalni nivoi crvenih krvnih stanica i željeza mogu smanjiti umor i povećati energiju.

Smeđa riža je vrlo hranjiva namirnica. U poređenju sa bijelom rižom, manje se obrađuje i zadržava više hranjivih vrijednosti u obliku vlakana, vitamina i minerala. 50 grama smeđe riže sadrži 2 grama vlakana i daje velik dio preporučenog dnevnog unosa mangana, minerala koji pomaže enzimima da razgrađuju ugljikohidrate i proteine za proizvodnju energije. Osim toga, zahvaljujući sadržaju vlakana, smeđa riža ima nizak indeks glicerola, što može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i poboljšanju energije tokom dana.

Osim je ukusan, batat je hranjivi izvor energije za one koji traže dodatni podstrek. Zahvaljujući slatkom sadržaju batata i složenom sadržaju ugljikohidrata, tijelo ih polako probavlja, što omogućava stalno snabdijevanje energijom .

Kafa je bogata kofeinom koji može brzo proći iz krvotoka u mozak i inhibirati aktivnost adenozina, neurotransmitera koji pokreće centralni nervni sistem. Kao rezultat toga, proizvodnja epinefrina (hormon koji stimulira tijelo i mozak), se povećava. Iako kafa pruža samo dvije kalorije po šolji,, njene stimulativne posljedice mogu oraspoložiti i usredotočiti. Nije preporučljivo konzumirati više od 400 mg kofeina ili oko 4 šoljice kafe dnevno.

Puna su proteina koji mogu pružiti stalan i održiv izvor energije. Osim toga, leucin je najobilnija aminokiselina u jajima, a poznato je i da potiče proizvodnju energije na više načina . Leucin može pomoći stanicama da uzimaju više šećera u krvi, stimulišu proizvodnju energije i povećaju podjelu masti kako bi proizvodile energiju. Osim toga, jaja su bogata vitaminima B. Ti vitamini pomažu enzimima da obavljaju svoje uloge u procesu razbijanja hrane za energiju.

Jabuke su jedne od najpopularnijih plodova na svijetu i dobar izvor ugljikohidrata i vlakana. Jedna jabuka (100 grama) sadrži oko 14 grama ugljikohidrata, 10 grama šećera i do 2.1 grama vlakana. Zbog svog bogatog sadržaja prirodnih šećera i vlakana, jabuke mogu osigurati spor i održiv izvor energije. Osim toga, imaju visok nivo antioksidanata. Istraživanje je pokazalo da antioksidanti mogu usporiti probavu ugljikohidrata, tako da oslobađaju energiju tokom dužeg vremenskog perioda . Preporučuje se jesti jabuke cijele kako bi se iskoristile prednosti vlakana u njihovoj koži.

Tamna čokolada sadrži veći nivo kakaa nego obična ili mliječna čokolada. Pokazalo se da antioksidanti u kakau imaju mnoge zdravstvene koristi, kao što je povećanje cirkulacije krvi u cijelom tijelu . Taj efekat pomaže pri isporuci kisika mozgu i mišićima, što poboljšava njihovu funkciju. To može biti posebno korisno tokom vježbanja. Osim toga, porast cirkulacije koju proizvode antioksidanti u kakau može pomoći u smanjenju psihičkog umora i poboljšanju raspoloženja. Tamna čokolada također sadrži stimulativne spojeve, kao što su teobromin i kofein, za koje je dokazano da poboljšavaju mentalnu energiju i ugođaj.