Hrana koju trebate jesti prije treninga kako bi imali potrebnu snagu

Većina stručnjaka savjetuje da jedete prije treninga.

Ugljikohidrati iz voća, povrća i cjelovitih žitarica jer služe kao izvori energije za vaše tijelo. Ako uporedite svoje tijelo s automobilom, ugljikohidrati su kao gorivo koje ga pokreće.

Međutim, jako je bitno ispravno se hraniti prije treninga. Ako ne jedete pravu hranu ili dovoljno hrane prije treninga, sami sebi možete napraviti veliku štetu. Bitno je znati, temeljeno na vrsti vježbanja koje radite i na temelju toga što su vam ciljevi, odabrati dobre namirnice prije i poslije treninga.

Obrok prije treninga mora biti dovoljan za energiju koja će vam trebati, ali i da balansira kortizol poslije treninga. Cilj dobre prehrane prije treninga je da tijelo poslije treninga ne posebne za muskulatorom u situaciji kada mu ponestane energije. Obrok prije treninga treba biti kombinacija ugljikohidrata i proteina u količini od 0.5 grama po kilogramu tjelesne mase.

Ako imate vremena samo za brzi obrok prije treninga, odlučite se za bananu.Brzo su probavljive, a sadrže dovoljno ugljikohidrata da daju tijelu snagu. Tačnije, duplo više od drugog voća poput jabuka i narandži.

Žitarice su pune energije.Dobre su za treninge izdržljivosti jer daju snagu na duži period od 40 minuta. Najbolje je jesti smeđu rižu, kvinoju i hljeb od integralnih žitarica. S njima možete i iskombinovati voće i povrće za savršen obrok.

Zob je također pravi izbor. Najbolje ga je jesti više od sat vremena prije treninga, jer se sporije probavlja. Ako ga jedete u vidu pahuljica ili keksa, pripazite da nema puno dodanog šećera.