Inzko: SAD nisu odustale od BiH, OHR ostaje i moguće je da upotrijebim bonske ovlasti

Visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je da ima podršku američke administracije za upotrebu bonskih ovlasti, a da je to od njega traženo i kada je bio prošli put u Vijeću sigurnosti UN-a za šta su bili i Nijemci.

“Ja sam pristalica da su dobra domaća rješenja najbolja, ali ako se nastavi sa ovakvom situacijom doći će do promjene raspoloženja međunarodne zajednice i tražit će se upotreba bonskih ovlaštenja, ali ne zbog nas, nego zbog interesa naroda. Iskreno da vam kažem, raspoloženje za upotrebu bonskih ovlasti je veće sada nego prije pet godina, ali nikakva odluka još nije donesena”, kazao je Inzko za N1.

Na pitanje kako komentariše sutrašnji sastanak Čovića i Izetbegovića oko Izbornog zakona Inzko je kazao da je u Mostaru dogovoreno da do kraja godine dobije nacrt Izbornog zakona, a do kraja 2021. dobije i izmijenjen Zakon.

“Također, dogovoreno je da se poštuju sve presude domaćih i međunarodnih sudova. Mislim da sutra neće biti konkretnih rezultata, ali važno je da se uspostavi povjerenje između HDZ-a i SDA, kao i povjerenje između Hrvata i Bošnjaka”, kazao je.

Inzko je kazao da SAD nisu izgubile interes za BiH.

“Svaki put kada Palmer dolazi u BiH dolazi kako bi pružio američku podršku. Pored svih kriza u svijetu koje su mnogo krupnije od one u Bosni i Hercegovini, Palmer je našao vrijeme da dođe u BiH i ja sam mu zahvalan. Rekao je da će doći ponovo za tri, četiri sedmice”, dodao je Inzko.

Visoki predstavnik istakao je da još uvijek nije vrijeme za zatvaranje OHR-a.

“Još nije vrijeme za zatvaranje OHR-a. Što se tiče reforme Ustava BiH – vrijeme je. Kada bude pozitivna procjena političke situacije u zemlji i puna implementacija Daytona – tada će biti vrijeme da se zatvori OHR. Sada ne možemo reći da je vrijeme za zatvaranje, posebno pored retorike o otcjepljenju”, zaključio je Inzko.