Ispred Ustavnog suda: Članovi ‘Pravde za Davida’ u Sarajevo traže zaštititu od progona

Ispred Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas su pripadnici neformalne grupe građana “Pravda za Davida”, koji su 7. jula ove godine protivpravno uhapšeni na Trgu Krajine u Banjoj Luci, a potom i protivpravno zadržani gotovo 10 sati u policijskim pritvorskim jedinicama, predali apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog ozbiljnih povreda članova Ustava BiH i Evropske konvencije o ljudskim pravima.

“Prilikom okupljanja tada se pojavio veliki broj pripadnika policije MUP-a RS, meni dali naredbu da prekinem s velikim okupljanjem, iako javnog okupljanja nije bilo u toku, kada sam im to rekao odmah su me lišili slobode, a nakon mene i još devet osoba je uhapšeno. Bilo smo zadržani 10 sati u pritvorskim jedinicama – što u centru Banja Luke što van grada. Zadržani smo bez sudske naredbe”, pojasnio je Ozren Perduv, prenosi portal Radio Sarajevo.

Zbog svega toga, kako kaže Perduv, zajedno sa svojim advokatima iz Banja Luke i sa sarajevskim advokatom Ifetom Feragetom, odlučili su podnijeti jednu apelaciju koju danas podnose Ustavnom sudu BiH.

“Apelacijom želimo da nas Ustavni sud BiH zaštiti od progona, represije i diskriminacije koju doživljavamo od strane nečasnog dijela MUP-a RS. Zbog diskriminacije koju doživljavamo već su pokrenuti postupci pred Osnovnim i Okružnim sudom u Banjoj Luci te Vrhovnim sudom RS“, Dodao je Perduv.