Istraživanje dokazalo da se osobine ličnosti mogu izvuči iz podataka mobitela

Tim psihologa je predvidio 57% osobina ličnosti iz podataka povučenih iz smartphonea.

Tim je otkrio da se tri dimenzije osobnosti od Velikih pet, ekstraverzija, savjesnost i otvorenost prema iskustvima, mogu točno zaključiti iz upotrebe pametnih telefona ljudi.

Druge dvije dimenzije, slaganje i emocionalna stabilnost, ostaju skrivene barem za sada.

“Procjenjivali smo osobnost u smislu Velikih pet osobina ličnosti, najčešće korištenog i dobro uspostavljenog sustava u psihološkoj znanosti za organiziranje osobina ličnosti. Ova taksonomija opisuje ljudsku osobnost kroz pet širokih i relativno stabilnih dimenzija: otvorenost, savjesnost, ekstraverzija, ugodnost i emocionalna stabilnost, pri čemu svaka dimenzija podrazumijeva veći broj specifičnijih aspekata”, rekli su istraživači pod vodstvom Clemensa Stachla sa Sveučilišta Stanford.

Psiholozi su imali cilj da ispitaju mogu li se obrasci korištenja pametnih telefona – poput upotrebe aplikacija, komunikacije i društvenog ponašanja, slušanja muzike, ukupne telefonske aktivnosti te dnevnih i noćnih telefonskih aktivnosti – koristiti za tačno predviđanje osobine ličnosti.

Otkrili su da mogu. Predvidjeli su 57% osobina ličnosti iz podataka povučenih iz mobilnih telefona ljudi. Neke je osobine ličnosti bilo lakše predvidjeti od drugih.

Istraživači su otkrili da je društvenost najpredvidljivija osobina, a dobroćudnost najmanje predvidljiva. Ostale osobine ličnosti koje su bile vrlo predvidljive iz podataka s mobitela bile su ljubav prema redu, osjećaj dužnosti i samosvjesnost.

Broj noćnih poziva bio je najbolji pokazatelj ekstraverzije, upotreba vremenske aplikacije navečer bila je najbolji pokazatelj savjesnosti, a dužina nečijih SMS poruka bila je najbolja pokazatelj otvorenosti, piše 24 sata.