Izetbegović: Ne možemo ucijenjeni pregovarati sa HDZ-om, prvo Vlada FBiH pa Izborni zakon

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA obratio se novinarima nakon što je okončan sastanak sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Izetbegović je kazao da u pregovorima oko Izbornog zakona moraju se implementirati sve presude Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

“I to je taj politički dio sporazuma kojeg smo potpisali prije nekoliko mjeseci. Naizgled te presude su u koliziji, ali nisu jer insistiraju na dva principa na kojima BiH počiva, građanskom i etničkom. Eventualni dogovor bi značio stabilan balans ova dva principa i stabilnu BiH. SDA i HDZ mogu samo osmisliti model rješenja”, izjavio je Izetbegović.

Objasnio je da eventualni dogovor moraju prihvatiti dvije trećine zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao i delegati u Domu naroda.

“Prije toga ga moraju prihvatiti i predstavnici koalicionih partnera SDA, a to su DF i SBB. U ove pregovore sam krenuo uz dogovor sa Komšićem i Radončićem. SDA će insistirati na dosljednoj primjeni Ustava BiH. Domovi naroda ne mogu imati istu ulogu i snagu kao zastupnički domovi. Narodi u BiH imaju pravo biti zastupljeni. Imaju pravo štititi vitalni nacionalni interes i to je sve. Njihovi predstavnici nemaju pravo rušiti bez obrazloženja sve što zastupnički domovi usvoje, a to se u FBiH pretvorilo u teror manjine nad većinom”, kazao je predsjednik SDA.

Podsjetio je Izetbegović da je rješenje izbora u Mostaru izgledalo nemoguće, ali je to pitanje ipak riješeno.

“Ozbiljan nastavak razgovora između SDA i HDZ-a nije realan dok se ne implementiraju rezultati izbora iz 2018. godine. Dvije godine smo već bez federalnog nivoa vlasti i već osam mjeseci smo bez popunjenog Ustavnog suda FBiH. Na tome insistira SDA i mislim da je bolje sve to pomaći dok se ne završe Lokalni izbori jer bilo kakvo rješenje da osmislimo, da je najbolje, u ovom predizbornom periodu ono će biti napadnuto od drugih stranaka. To što se dvije godine ne implementiraju rezultati na federalnom nivou obesmišljava same izbore. Čemu izbori i čemu izmjene Izbornog zakona ako nećemo implementirati rezultate izbora”, pojasnio je Izetbegović.

Izetbegović je ponovio da daljih pregovora sa HDZ-om neće biti dok se ne formira nova Vlada FBiH, te je podsjetio da zakon kaže da se rezultati izbora moraju implementirati.

“Ne možemo ucijenjeni pregovarati”, poručio je predsjednik SDA.

Kazao je Izetbegović da, što se tiče njegove stranke, sve može biti završeno u ovoj sedmici kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata.

Ponovio je predsjednik SDA da Izborni zakon obavezuje stranke na implementaciju izbornih rezultata. Kada je u pitanju koalicija sa SBB-om, kazao je da ona egzistira u Vladi FBiH i u nekoliko kantona.

“Kada su teški odnosi između SBB-a i SDA, Radončić i ja se sastajemo, čujemo se i pravimo pomake. Naprimjer, ovaj dogovor o Mostaru nije uopće napravljen u dobroj atmosferi između SDA i SBB-a. Imamo te oscilacije koje prevazilazimo. Pravimo neke napretke kada su ti odnosi dobri. Što se mene tiče, gledat ću da što više bude tih dobrih momenata između SBB-a i SDA”, kazao je Izetbegović.

Pojasnio je da očekuje od HDZ-a da odustane od mehanizama kojima zaustavlja popunjavanje Ustavnog suda FBiH i formiranje Vlade.

“Ne može manjina poništavati volju većine iz zastupničkog dom. To se u ovom času radi. Ako su spremni da idu u tom smjeru, da prave ustupke, i mi ćemo naći način da za njih iznađemo rješenje”, izjavio je Izetbegović.

Poručio je da je hrvatski narod jednak sa ostalim narodima, te da ima pravo na ono što piše u Ustavu, ali da nema pravo poništavati volju zastupničkih domova.