Kako poboljšati koncentraciju pri učenju ili na poslu?

Ako ste ikada otkrili da je teško proći kroz izazovan zadatak na poslu, učili za važan ispit ili proveli neko vrijeme na projektu, vjerovatno ste poželjeli da imate bolju koncentraciju.

Koncentracija se odnosi na mentalni napor koji usmjeravamo prema onome što trenutno radimo.

Raspon koncentracije može varirati. Starost i nedostatak sna mogu utjecati na koncentraciju. Većina ljudi sve više zaboravlja stvari, a smanjenu koncentraciju može pratiti gubitak pamćenja, kao i povrede glave ili mozga, i određeni mentalni zdravstveni problemi. Lako je postati frustriran kada pokušavamo da se koncentrišemo, ali ne možemo. To može dovesti do stresa i iritacije.

“Trenirajte” mozak – Igranje određenih vrsta igara može vam pomoći da se bolje koncentrišete. Pokušajte sa sudokuom, križaljkama, šahom, slagalicama i memorijskim igrama. Jedna studija iz 2015. godine je pokazala da 15 minuta dnevno, 5 dana u sedmici, aktivnosti osposobljavanja mozga mogu znatno utjecati na koncentraciju. Igre za vježbanje mozga mogu vam također pomoći da razvijete radno i kratkoročno pamćenje, kao i vještine obrade i riješavanja problema.

Dobar san – Nedostatak sna može lako poremetiti koncentraciju i druge kognitivne funkcije, kao što su pamćenje i pažnja. Kada smo preumorni, možemo usporiti reflekse i utjecati na sposobnost da vozimo ili obavljamo druge svakodnevne poslove. Zahtjevan raspored, zdravstveni problemi i drugi faktori ponekad otežavaju kvalitetu sna. Važno je pokušati doći što bliže preporučenog kvantiteta sna u većini noći. Mnogi stručnjaci preporučuju odraslima da svake noći spavaju 7 do 8 sati.

Vrijeme za vježbanje – Vježbanje koristi svima. Studija iz 2018. godine pronašla je dokaze koji ukazuju na to da bi svakodnevna fizička aktivnost mogla pomoći u poboljšanju koncentracije i pažnje nakon samo 4 sedmice. Drugi izvor koji je pratio starije odrasle osobe pokazuje da samo godina umjerene fizičke aktivnosti može pomoći da se zaustavi ili čak obrne gubitak pamćenja koji se događa sa atrofijom mozga koja se odnosi na starost.

Provodite vrijeme u prirodi – Ako želite povećati svoju koncentraciju prirodno, pokušajte izaći svaki dan barem 15 do 20 minuta. Svako prirodno okruženje ima koristi. Znanstveni dokazi sve više podupiru pozitivan efekat prirode.

Meditirajte – Meditacija i način razmišljanja mogu biti od velikog značaja. Poboljšana koncentracija je samo jedna od koristi. Izvor iz 2011.godine pronašao je dokaze koji pokazuju da osposobljavanje uma za razmišljanje koji ukazuje na pažnju može pomoći u njenom povećanju. Meditacija ne znači samo sjediti u tišini zatvorenih očiju. Joga, duboko disanje i mnoge druge aktivnosti mogu pomoći u meditaciji.

Slušanje muzike – Slušanje muzike uz radnu atmosferu može pomoći u povećanju koncentracije. Čak i ako ne volite slušati muziku dok radite, koristite zvukove prirode kako biste prikrili pozadinske zvukove. Vrsta muzike koju slušate može napraviti razliku. Stručnjaci se generalno slažu sa klasičnom, a posebno baroknom ili zvukom prirode.

Ishrana – Hrana koju jedemo može utjecati na kognitivne funkcije poput koncentracije i memorije. Izbjegavajte prerađenu hranu i previše šećera. Za poboljšanje pokušajte jesti više ribe (losos i pastrmka), jaja, borovnica i špinata. Hidratacija također može imati pozitivan učinak na koncentraciju. Čak i blaga dehidracija može otežati fokus ili sjećanje na informacije.