Kanton Sarajevo: Za godinu dana odbijeno osam zahtjeva za osnivanjem privatnih univerziteta

U ovom trenutku u Ministarstvu obrazovanja KS postoje tri različita zahtjeva za osnivanje visokoškolskih ustanova u Kantonu Sarajevo. Za jedan je dato mišljenje Ministarstva da je uredan zahtjev i upućen je Vladi KS na razmatranje.

Ministar obrazovanja, nauke i mladih Anis Krivić potvrdio je za Patriju da Vlada KS još uvijek nije razmatrala taj zahtjev.

Sindikat Univerziteta u Sarajevu jučer je reagirao saopćenjem za javnost ističući da se protive i smatraju nepotrebnim osnivanje privatnih univerziteta kakvi su IUG, UBIS i svaki drugi koji nema kvalitetan vlastiti kadar, jaku infrastrukturu i jasnu strategiju na koji način bi unaprijedio i poboljšao kvalitet nastave i naučnog istraživanja koje trenutno imamo na Univerzitetu u Sarajevu.

Krivić je dao mišljenje za „Univerzitet za biznis i internacionalne studije“ (UBIS), čiji je predlagač Centar za poslovnu edukaciju (CEP) iz Tuzle. Druga dva zahtjeva među kojima je i Internacionalni univerzitet “Progress” koji bi, kako je navedeno u Elaboratu o opravdanosti osnivanja, u svom sastavu trebao imati: Fakultet pravnih nauka (sa tri smjera), Fakultet ekonomskih nauka (sa četiri smjera), Medicinski fakultet, Stomatološki fakultet, Farmaceutski fakultet, Zdravstveni fakultet (sa dva smjera) i Fakultet filoloških nauka (sa tri smjera)” a čiji osnivač već posjeduje Internacionalni univerzitet u Goraždu čiji je rektor Hajriz Bećirović, su vraćena zbog nepotpune dokumentacije.

„Ljudi i organizacije imaju pravo da podnesu zahtjev. Kad podnesu zahtjev i kada je on uredan Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade upućuje Vladi da procijeni da li postoji opravdanost za osnivanje. Ali to ne podrazumijeva da Vlada osniva niti to podrazumijeva da Vlada daje saglasnost da bude osnovan. To ima četiri različite faze, četiri puta dolazi pred organe izvršne i zakonodavne vlasti u KS“, pojasnio je ministar Krivić.

I Zakon o visokom obrazovanju KS jasno precizira način osnivanja visokoškolske ustanove ili organizacione jedinice.

„Ukoliko Vlada donese odluku kojom se usvaja izvještaj ekspertne komisije sa elaboratom i preporuka Ministarstva za davanje saglasnosti za osnivanje visokoškolske ustanove/ organizacione jedinice, odluka Vlade se proslijđuje Skupštini na razmatranje i odlučivanje. Skupština donosi odluku kojom se daje saglasnost za osnivanje visokoškolske ustanove/organizacione jedinice. Ukoliko Vlada ne prihvati preporuku Ministarstva i donese odluku kojom se ne usvaja izvještaj ekspertne komisije, odluka Vlade je konačna i daljnji postupak se ne provodi“, navodi se u članu 16. Zakona o visokom obrazovanju KS.

Član 17. propisuje da odluka Skupštine KS o podnesenom zahtjevu mora biti donesena najkasnije u roku od četiri mjeseca od dana podnošenja Ministarstvu urednog zahtjeva u skladu sa ovim zakonom. Ukoliko podnosilac zahtjeva ne dobije saglasnost od Vlade KS ili Skupštine KS novi zahtjev za osnivanje ne može podnijeti prije isteka roka od pet godina.

„Dva zahtjeva su imala nepotpunu dokumentaciju u zahtjevu i mi smo po Zakonu o visokom obrazovanju vratili prijavu i rekli šta im fali. U roku od 30 dana ako ne upotpune zahtjev smatrat će se da zahtjev nije ni podnesen. Vlada daje odobrenje da li će određeni osnivač uopšte ući u postupak osnivanja. Bez obzira ko je podnio zahtjev, ukoliko ispuni uvjete, a uvjeti su teški, vi morate reći da je to ozbiljan zahtjev. Taj postupak registracije zahtijeva angažman stručnjaka, akademskog osoblja iz svih onih oblasti za koje oni apliciraju. Da bi to bio univerzitet mora biti više fakulteta i mora dokazati sve od kadra, prostora, da kaže koji je to broj studenata“, kazao je Krivić.

On je potvrdio i da je u godini dana bilo osam zahtjeva za osnivanjem privatnih univerziteta i da su odbijeni jer u postupku registracije nisu ispunili zahtjeve.

Čak i nakon registracije, nakon što dobije licencu i upiše studente, Ministarstvo za obrazovanje ima pravo da ga zaključa, studente prebaci na javni univerzitet i da se naplati od sredstava osnivača.

Govoreći o stavu Sindikata UNSA Krivić je istakao kako 200 studenata neće ugroziti Univerzitet u Sarajevu te da se slaže da treba jačati javni univerzitet.

„Trideset posto studenata BiH se nalazi u Sarajevu. Mi imamo savršeno dobre mehanizme zaštite i studenata i Kantona Sarajevo“, zaključio je Krivić dodavši da privatni univerziteti u KS (IUS, Burch, SSST) postižu dobre rezultate.