Kazne za ugostiteljske objekte u Sarajevu zbog kršenja epidemioloških mjera

Timovi sanitarnih, tržišno-turističkih i inspektora rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS uz asistenciju Specijalne jedinice za podršku MUP-a KS kontrolisali su sinoć ugostiteljske objekte na području četiri sarajevske općine: Vogošća, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Novčane sankcije u ukupnom iznosu od 2.150,00 KM izrečene su za dva objekta od 10 kontrolisanih. Objekti su u prethodnom periodu bili predmeti inspekcijskih kontrola i sankcija.

Jedan od objekata kažnjen je radi korištenja nargile u zatvorenom prostoru objekta, što je shodno naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva strogo zabranjeno, dok je za drugi objekat izrečena i mjera zabrane rada objekta, pored novčane, zbog neposedovanja odobrenja za rad nadležnog organa. Ostali objekti koji su sinoć kontrolisani u trenutku nadzora poštovali su naložene mjere.

,,Cijenimo da su cjelodnevne inspekcijske kontrole kod subjekata nadzora u KS dovele do jačanja discipline kod građana i privrednih subjekata, što su prepoznali i predstavnici kriznih štabova i vlasti koji su KS izdvojili kao pohvalan primjer dobre koordinacije organa kao i organizacijske kontrole poštivanja donesenih mjera. “ Također dodaju da do novih restriktivnih mjera neće doći ukoliko se zadovoljavajuća epidemiološka situacija nastavi.

Kako bi se trenutna epidemiloška situacija u KS zadržala, ali i da bismo spremno dočekali nove epidemiloške rizike koje donosi jesen, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS će nastaviti sa provođenjem aktivnosti koje su preduzimali i u proteklom periodu, a građani se, još jednom, pozivaju na dosljednu primjenu svih donesenih pravila i preporuka, uz zahvalnost svima onima koji su ozbiljnost situacije shvatili na vrijeme.

Od početka marta 2020. godine do danas sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS na oklonosti izazvane pandemijom koronavirusa izvršili su ukupno 9.248 inspekcijskih nadzora ugostiteljskih i trgovačkih objekata, tržnih centara, kozmetičkih/frizerskih salona, pekara, kladionica, škola, vrtića, te ostalih subjekata nadzora na koje se donesene naredbe odnose. U tom periodu izdata su 254 prekršajna naloga u novčanom iznosu od 424.695,00 KM, a broj donesenih rješenja kojima su donesene prevenitivo-korektivne mjere iznosi 830.

Na osnovu dostavljenih epidemiloških izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS u istom periodu je doneseno 3.723 rješenja o zabrani kretanja za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima, uz napomenu da se dnevni izvještaji o broju donesenih rješenja dostavlja zavodima za javno zdravstvo Federacije i KS, radi vođenja evidencija u skladu sa naredbama kriznih štabova ministarstava zdravstva. Do sada su sanitarni inspektori pokrenuli prekršajne postupke protiv 26 osoba u KS zbog kršenja zabrane kretanja.