Koliko dugo se mogu čuvati ostaci od hrane?

Ostaci od hrane mogu biti korisni za budžet i vrijeme, a također su odličan način za smanjeno rasipanje hrane.

Iako je pametno štediti, jesti ostatke hrane koja je predugo bila u zamrzivaču ili izvan može predstavljati opasnost za zdravlje.

Koliko dugo hrana ostaje sigurna zavisi od nekoliko faktora, uključujući sigurnu pripremu, ispravno skladištenje i vrstu hrane. Neke su namirnice sklonije suzbijanju patogenih organizama kao što su bakterije ili toksini koji nas mogu razboljeti. Ako niste sigurni koliko dugo možete držati ostatke od hrane, najbolje je baciti ih u roku od 3 dana.

Hrana sa niskim rizikom raspadanja

Svo sirovo voće i povrće trebalo bi temeljito oprati u čistoj vodi prije potrošnje. Temeljito oprano i izrezano svježe voće uglavnom će trajati oko 3 do 5 dana prije nego što počne gubiti svoju svježinu. Kad se skuha, ostaci povrća koji se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi obično se drže od 3 do 7 dana u zamrzivaču. Kuhano povrće u konzervi kao što je grah ili druge mahunarke u pravilu traju od 7 do 10 dana uz odgovarajuće zamrzavanje.

Još jedan primjer je hljeb. Domaći hljeb može trajati oko 3 dana na sobnoj temperaturi, dok će hljeb kupljen u prodavnici biti siguran od 5 do 7 dana .

Hrana sa srednjim rizikom raspadanja

Kuhana tjestenina i žitarice kao što su ječam i kvinoa zadržat će se do 3 dana ako se pravilno pohrane. Ako ih zamrznete nakon kuhanja, obično će izdržati 3 mjeseca prije nego što počnu gubiti svježinu. Deserti i slatkiši obično traju 3 do 4 dana u zamrzivaču.

Najveća rizična skupina hrane

Hrana koja nosi veći rizik od trovanja hranom je ona koje imaju veći sadržaj proteina i vlage, dvije karakteristike koje omogućavaju rast određenih mikroba. Jedina iznimka od gore opisanog pravila je riža, koja može nositi bakteriju Bacillus cereus. Ova bakterija proizvodi toksine koji mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom. Pohraniti i ohladiti rižu u roku od 1 sata od kuhanja te je konzumirati u roku od tri dana.

Mljeveno meso i piletina koja je bila kuhana do sigurne temperature može trajati u zamrzivaču u trajanju od 1 do 2 dana sve dok je uskladištena ispod 5 stepeni.

Jaja su mogu prenijeti bakteriju salmonelu. Oljuštena tvrdo kuhana jaja trebala bi se konzumirati u roku od sedam dana od kuhanja i hlađenja.

Školjke i ribe su osjetljive, budući da one mogu biti nositelji mnogih patogena ili toksina poput histamina. Konzumirati ostatke koji uključuju plodove mora u roku od 3 dana. Supe i variva, u pravilu traju od 3 do 4 dana u zamrzivaču.