Kutak za starije od 60 godina: Centar za zdravo starenje u Hrasnici

U organizaciji Općine Ilidža 21. septembra 2020. u ulici Trg hrasničkog bataljona bb otvoren je Centar za zdravo starenje. Ovaj centar bit će dnevni centar namijenjen osobama treće životne dobi, sa ciljem da ih se aktivira i omogući zdravo, kako mentalno tako i fizičko starenje. Projekt je u cijelosti vodila Općina Ilidža, uz podršku donatora.

Presijecanjem vrpce početak rada ozvaničili su Sejdefa Bašić, direktorica Udruženja Partnerstvo za javno zdravlje i načelnik Općine Ilidža prof.dr Senaid Memić.

Sejdefa Bašić upoznala je prisutne o radu partnerstva ističući zadovoljstvo implementacijom centa i na Ilidži.

“Ovaj projekt usrećio je mnogo starijih osoba, a polako se širi po cijeloj BiH. Države regije prepoznale su Sarajevo i mnogo smo ponosni zbog toga”, dodala je Sejdefa Bašić.

Načelnik Memić najavio je otvaranje još jednog centra u Pejtonu.

“Treće životno doba je najosjetljiviji dio života. Starije osobe danas spadaju u kategoriju koja je najranjivija. Problemi sa kojima se susreće starija populacija su niska mjesečna primanja, povećani troškovi života, narušeno zdravlja. Korisnicima centra, gdje će se u budućnosti organizirati različiti tipovi edukacija, radionica, promocija te tematskih druženja želim ugodan boravak i puno lijepih trenutaka”, kazao je načelnik Memić.

Koordinatorica projekta, predstavnica Općine, Emina Berilo Idrizović istakla je da će ovaj centar imati fokus poboljšanja zdravlja i kvalitete života osoba treće životne dobi.

“Kažu da se humanost društva mjeri u odnosu prema starijim. Vođeni tim uvjerenjem, Općina Ilidža tokom proteklih mjeseci intenzivno je radila na projektu uspostave Centra za zdravo starenje. A svoju misiju ne bismo mogli izvršiti bez podrške načelnika prof.dr. Senaid Memića, kao i bez donatora Ećo Company, Hotel Hills i Hollywood, Beko, BK Linea, koji znaju kako je biti uz zajednicu. Kao korisnici Centra mogu se prijaviti sve osobe koje imaju 60 i više godina. Mjesečna članarina je 5 KM, a osim korištenja sadržaja imat će pravo na tople napitke (kafa, čaj) i novine”, rekla je Emina Berilo-Idrizović.