Mahmutbegović: Nedopustivo je da djeca nemaju osnovno ljudsko pravo na svoj maternji jezik

Potpredsjednica FBiH, Melika Mahmutbegović, je povodom Europskog dana jezika naglasila da je jezik neotuđivo pravo čovjeka, te apelovala na visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka, da se odazove apelima roditelja iz mjesta Liplje, u ime Evrope i međunarodne zajednice koju predstavlja.

Europski dan jezika je proglasilo Vijeće Europe, a prvi pu je održan 2001. godine u Europskoj godini jezika.

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović uputila je poruku javnosti povodom 26. septembra, Europskog dana jezika.

Mahmutbegović kaže da je ovaj dan prilika za podizanje svijesti o širokom spektru jezika u Europi, te promicanje kulturne i jezične raznolikosti, poticanje ljudi svih uzrasta na učenje jezika.

“Ovo je od posebne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, gdje se već stoljećima živi multikulturalizam i vjerski pluralizam ali, istovremeno, i osjećanje povezanosti sa našom zajedničkom domovinom u kojoj mora biti mjesta za sve naše vrijednosti. Povodom Evropskog dana jezika u našim mislima su učenici i njihovi roditelji iz bosanskohercegovačkog entiteta RS, koji su već godinama diskriminirani upravo po osnovu svog materinjeg, bosanskog jezika”, istaknula je.

Podsjetila je da se i dalje djeci u mjestu Liplje kod Zvornika i drugim gradovima u tom dijelu države Bosne i Hercegovine zabranjuje nazivanje jezika njegovim historijskim imenom, te da se iz neobjašnjivih razloga koriste druge vrste jezičke nominacije poput “jezika bošnjačkog naroda” i sličnih naziva koje historija ove zemlje, praksa i nauka ne poznaju.

“I to, paradoksalno, u zemlji u kojoj se, prema popisu iz 2013. godine, skoro 53 posto građana ove zemlje, dakle, više nego je pojedinačno pripadnika bilo koje etničke skupine u Bosni i Hercegovini, uključujući i Bošnjake, izjasnilo da govori upravo njihov – bosanski jezik! “, istakla je Mahmutbegović.

Smatra da je nedopustivo da u 21. stoljeću djeca moraju bojkotirati nastavu da bi zaštitila svoje osnovno ljudsko pravo na svoj maternji jezik. Apeliovala je na visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, g. Valenzina Inzka da se odazove apelima roditelja iz mjesta Liplje, u ime Evrope i međunarodne zajednice koju predstavlja.

Ističe da je jednako nedopustiva diskriminacija srpskog jezika u pojedinim dijelovima Federacije BiH, te apeluje na sve predstavnike vlasti da promiču kulturne i jezične raznolikosti, međusobno upoznavanje i povezivanje.

“Apeliram na sve predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini, na svim razinama, da u duhu evropskih vrijednosti, ali i najljepših bosanskih tradicija, promičemo kulturne i jezične raznolikosti, međusobno upoznavanje i povezivanje. Jezik je osnovni komunikacijski alat ljudske komunikacije, i on mora služiti isključivo za povezivanje, a nikako razdvajanje ljudi. Duboko vjerujemo da samo tako možemo graditi bolju, ljepšu i sretniju Bosnu i Hercegovinu, državu svih nas Bosanaca i Hercegovaca.”, napisala je.