Mnogobrojne dobre strane pjevanja pod tušem: Osim što se osjećamo sretnije, pozitivno djeluje na zdravlje

Svaki peti čovjek pjeva pod tušem, pokazala je australijska studija.

Bez obzira kakvi su vaši vokalni talenti, ova aktivnost osim što nas usrećuje ima i zdravstvenih dobrobiti.

Snižava krvni pritisak

Pjevanje djeluje smirujuće na naše tijelo i um i može pomoći u normalizaciji krvnog pritiska. Također smanjuje kortizol, hormon koji povisuje krvni pritisak i podiže šećer u krvi.

Poboljšava imunološki sistem

Prema riječima naučnika, pjevanje povećava imunoglobulin koji nas štiti od infekcija.

Smanjuje stres

Drugo istraživanje u Švedskoj pokazalo je da pjevanje djeluje smirujuće i može usporiti rad srca. Također, pomaže tijelu da oslobodi oksitocin koji vam može podići raspoloženje i pomoći kod anksioznosti.

Može ublažiti bol

Naše fizičko i psihološko zdravlje su povezani. Izvođenje omiljene pjesme može vas smiriti i pomoći vam da se bolje nosite s boli. Pjevanje, također, podstiče vaše tijelo da oslobađa endorfine i ublažava neugodne osjećaje.

Pomaže da ostanemo u formi

Kad pjevate, koristite mnoge mišiće lica i vrata. Druge vježbe ne mogu doseći ove dijelove našeg tijela, a pjevanje pod tušem je jedan od najlakših i najugodnijih načina za održavanje forme ovih mišića, prenosi Bright Side.

U tušu glas zvuči bolje

Akustika pod tušem čini ga savršenim mjestom za pjevanje. Pločice u kupatilu ne upijaju zvuk, zbog čega će se vas glas duže čuti. Budući da je tuš obično mali prostor, on dodaje malo basa vašem glasu zbog čega zvuči jače i dublje.