Na današnjoj sjednici Skupštine KS Čampara, Marjanović, Kristić uputili brojne inicijative

Zastupnik Aljoša Čampara na današnjoj sjednici Skupštine KS podnio je i inicijativu koja se odnosi na nabavku kamera za snimanje aktivnosti policijskih službenika koje se nose na odgovarajućim dijelovima policijske uniforme.

“U svjetlu nedavnih događaja koji se odnose na koruptivne aktivnosti određenog broja policijskih službenika Uprave policije MUP KS te činjenice da javnost smatra da je u policiji itekako primjetan ovaj vid nedozvoljenog postupanja policijskih službenika, naročito policijskih službenika koji rade u patrolama“, naveo je Čampara.

On je zatražio i da se nabavi pripadajuća oprema neophodna za funkcionisanje sistema (licencirani softver, odgovarajući nosač, sistem za pohranu podataka) za potrebe Uprave policije KS Ministarstva unutrašnjih poslova te da Vlada KS obezbijedi novčana sredstva.

“Smatram da će ova inicijativa doprinijeti i većoj zaštiti policijskih službenika obzirom da ne će biti opterećeni eventualnim lažnim i neosnovanim prijavama za koruptivne aktivnosti te će i građani koji eventualno nude mito biti adekvatno procesuirani“, naveo je Čampara.

Zajedničku inicijativu podnijeli su i Damir Marjanović i Danijela Kristić za sazivanje hitne sjednice kako bi se usvojile izmjene Zakona o visokom obrazovanju KS, a prije početka nove akademske godine.

Danijela Kristić je u ime klubova četvorke i samostalnih zastupnika (NIP, Naša stranka, SDP, NBL-samostalni zastuonici) uputila zaključak kojim se spriječava svako dalje zapošljavanje na neodređeno i određeno vrijeme, angažman po ugovoru o djelu u svim institucijama kojima je Vlada KS osnivač ili ima učešće sa 50 posto. Zatražen je prekid i internih premještanja službenika.

“Iz zaključka se izuzimaju odgojno-obrazovne institucije, zdravstvene institucije, policija, Ured za brobu protiv korupcije KS za hitna i opravdana zapošljavanja kao i zapošljavanja putem Službe za zapošljavanje KS“.

Također je zatraženo da se ponište konkursi koji su u toku, nadzorni i upravni odbori da ponište sve konkruse i da prekinu sva imenovanja.