Nekoliko zanimljivih činjenica o našoj Bosni i Hercegovini

BiH zasigurno predstavlja jednu od ljepših zemalja na svijetu, ako ne i najljepšu. Dom je različitih kultura, religija, ljudi koji vam požele toplu dobrodošlicu i učine da se osjećate kao kod kuće, prelijepe netaknute prirode, odličnih jela i još mnogo toga.

U nastavku donosimo nekoliko zanimljivih činjenica koje će vas zadiviti o Bosni i Hercegovini, iako bi mogli nabrajati u nedogled sve zanimljivosti koje krase našu domovinu.

1. Naziv Bosna dolazi od indo-europske riječi Bosana koja znači voda. I doista, Bosna je prepuna prelijepih rijeka, jezera i vodopada (koji svojom pojavom raspiruju maštu), kao i obala Jadranskog mora. Hercegovina dolazi od imena Herceg Stjepan, drevnog vođe.

2. Sarajevo je bilo domaćin Olimpijskih igara 1984. godine. Ove igre obilježile su taj period historije jer je to bilo prvi put da jedna socijalistička zemlja bude domaćin olimpijskim igrama. Organizatori su u potpunosti iskoristili ovu priliku, te se u to vrijeme izgradilo mnogo sportskih objekata.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

3. Sarajevo, s početkom još 1885. godine je bilo prvi grad u Europi koji je nudio cjelodnevnu vožnju tramvajima. Ova vozila javnog prijevoza su predvodile životinje, najčešće konji, a ponekad i mazge, obično po dvije koje su vozile u timu. 11 godina kasnije, Sarajevo je bilo prvi grad u Europi koji je imao potpuno električnu tramvajsku liniju.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

4. Naša zemlja se nalazi na 10. mjestu u svijetu po konzumaciji kahve. Bosanska kahva je dio bh. identiteta. To je simbol države i dio njene tradicije, ali predstavlja odraz gurmanskog mentaliteta našeg naroda.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

5. Također jedna od najljepših građevina u Bosni i Hercegovini, sarajevska Sahat kula historijisko je nasljeđe za koje se smatra da je jedini javni sat u svijetu po lunarnom vremenu.

6. Perućica je jedna od posljednjih očuvanih prašuma u Europi. Nalazi se u Bosni i Hercegovini, u blizini granice sa Crnom Gorom i dio je Nacionalnog parka Sutjeska. Tu se nalazi i najviša Norveška jela s visinom od 63 metra. 1952.godine, ovo šumsko područje proglašeno je prostorom koji je neophodno znanstveno istraživati i proučavati. Prostire se na čak 1291 hektar.

Foto: visitmycountry
Foto: visitmycountry

7. U gradiću Konjicu, koji se nalazi pored rijeke Neretve, nalazi se nuklearni bunker poznat pod nazivom Atomska ratna komanda, koji je izgrađen tokom revolucije u Jugoslaviji i predsjednika Josipa Broza Tita. Ovo sklonište zauzima površinu od 6.500 metara kvadratnih i sastoji se od 12 povezanih blokova. Izgleda kao komplicirani labirint, sa stambenim područjima, konferencijskim dvoranama, uredima, sobama za strateško planiranje i ostalim funkcionalnim područjima. Konstrukcija i postojanje ovog bunkera bilo je tajno sve do 1990. godine, kada je konačno otkriven javnosti. Danas je u ovom bunkeru izložba savremene umjetnosti.

8. Na području Zavidovića do danas je pronađeno oko 50 kamenih kugli koje su bile raspoređene na 11 lokacija. Fenomen ove vrste je jako rijedak u svijetu. Pored Kostarike i Meksika, mnogi se nalaze u Bosni i Hercegovini. Visoka koncentracija, s više od 20 kugli, pronađena je u mjestu Grab, oko dva kilometra od Zavidovića.

3. Bosna i Hercegovina bi mogla imati piramide. Neki arheolozi nagađaju od 2008. godine da se u gradu Visokom nalazi Piramida sunca.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

10. Nacionalni simbol je zlatni ljiljan. Potiče još od perioda Kraljevine Bosne i najuspješnijih dana koje je ova, sad već dosta manja površinom, zemlja imala u i hiljadugodišnjoj historiji.