Od početka 2020. godine državljanstva BiH odreklo se 2.198 građana

Uprkos pandemiji koronavirusa zbog koje su mjesecima bila zaustavljena, a i dalje su ograničena putovanja širom svijeta, trend odricanja građana od bh. državljanstva nije zaustavljen.

“U periodu 01.01.2020. godine do 29.09.2020. godine od državljanstva BiH se odreklo ukupno 2.198 osoba. S obzirom da se u 2019. godini državljanstva BiH odreklo 4.135 osoba, strogo statistički bi se moglo reći da se radi o izvjesnom smanjenju”, rekla je za Fokus Zorica Rulj, glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kako je Fokusu potvrđeno u Ministarstvu civilnih poslova BiH, u ovoj godini najviše bh. građana i to njih 885, odlučilo je odreći se bosanskohercegovačkog, a uzeti pasoš Njemačke.

Na drugom mjestu po brojnosti su bh. građani koji su uzeli državljanstvo Austrije i njih je 631, dok se 104 građana odreklo državljanstva BiH, a uzelo državljanstvo susjedne Hrvatske.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, od 1. januara do 29. septembra ove godine 52 građanina ispisala su se iz knjige bh. državljana i upisala u knjigu državljana Slovenije, a njih 24 odreklo se bh. pasoša u korist Srbije.

U istom period devet Bosanaca i Hercegovaca zamijenili su BiH pasoš za državljanstvo Nizomemske, osam njih za pasoš Lihtenštajna, sedam Crne Gore i četiri Švicarske.

Zaključno s jučerašnjim danom još po jedan građanin BiH uzeo je državljanstvo Sjedinjenih Američkih Država i Švedske.

S obzirom da zbog mogućnosti zaposlenja najviše stanovnika BiH odlazi u Njemačku, očekivati je da će ih najviše uzeti njemački pasoš. Naravno, ukoliko u međuvremenu vlasti u BiH ne učine veće napore od dosadašnjih kako bi barem sa zemljama gdje je najviše naših građana postigli sporazum o dvojnom državljanstvu.

Za sada Sporazum o dvojnom državljanstvu BiH ima sa Švedskom, Srbijom i Hrvatskom, a Danska je prije nekoliko godina donijela zakon koji omogućava njihovim građanima, među kojima ima i značajan broj bh. državljana, da uz danski, zadrže i pasoš matične zemlje.