Odlasci i smjene na KCUS-u: Šabanovića čeka mjesto u Općoj bolnici

Po odluci Upravnog odbora KCUS-a raspisan je interni oglas za izbor i imenovanje direktora Hirurških disciplina Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nakon što je s te pozicije smijenjen Dželaludin Junuzović.

Junuzović je i član Upravnog odbora KCUS-a, a postavljen je za v.d. šefa Urologije.

Jedan od posljednjih dopisa koje je Junuzović potpisao kao direktor Hirurških disciplina jeste odluka da će od 17. avgusta početi raditi sve operacije tercijarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite koje se mjesecima nisu radile (sekundarni nivo nikako), a tercijarne samo hitni slučajevi što je pravdano situacijom sa koronavirusom.

„Naravno da se poštuje prethodna Odluka da pacijent koji se hospitalizira mora imati saglasnost za operativni zahvat (laboratorijski nalazi, RTG pluća, internistički nalaz, anesteziološki nalaz), te negativan test Covid-19 ne stariji od 48 sati“, naveo je Junuzović u obavještenju.

Sa Kliničkog centra UNSA prije nekoliko dana otišao je i ugledni abdominalni hirurg Jusuf Šabanović, a prije njega još nekoliko ljekara.

V.d. direktora Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” Ismet Gavrankapetanović potvrdio je za Patriju da je razgovarao sa Šabanovićem o njegovom angažmanu u Općoj bolnici te da očekuju njegov odgovor.

“Mjesto za njega i cijelu veću grupu kolega koji su najavili svoj odlazak čeka. Kako će odlučiti hoće li ostati u zemlji ili otići, mi poštujemo svaku njegovu odluku. Za njega će kod nas uvijek biti mjesta. Želimo da što manje ljudi ode iz države i da sačuvamo devastirani ljekarski kadar i da imamo s kim podići zdravstvenu obnovu kada dođe taj trenutak”, kazao je Gavrankapetanović.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu od dolaska Sebije Izetbegović za direktoricu napustilo je svojevoljno ili dobilo otkaz više od 160 ljudi. Najveći dio tog kadra nikada nije nadoknađen niti može biti jer je riječ o velikom broju profesora. U tom periodu upravo zbog nedostatka kadra u određenim oblastima ne rade se više ni specijalizacije, pa su tako neki ljekari pored Sarajeva morali ići u Mostar ili Tuzlu.