Održana javna diskusija: Politički angažman žena ključ je za jednako i demokratsko društvo

U susret predstojećim Lokalnim izborima 2020, javna diskusija o temi “Lokalni izbori u BiH 2020 – Gdje je mjesto (za) žene?” održana je jučer u organizaciji Westminster fondacije za demokratiju (WFD) u okviru projekta “Više od kvote“ koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Diskusija je okupila govornike i govornice iz političke sfere s ciljem skretanja pažnje na glavne uzroke slabe zastupljenosti žena u politici i na mjestima odlučivanja, a sa posebnim fokusom na ulogu koju političke partije imaju u postizanju većeg angažmana žena u politici u BiH.

Uvodnim izlaganjem, učesnicama i učesnicima panel diskusije obratio se Nj.E. Matt Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, koji je između ostalog naglasio: „Ruth Bader Ginsburg je već odgovorila na pitanje gdje je ženama mjesto kada je rekla da je ‘ženama mjesto tamo gdje se donose odluke'”.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva kroz rad Westminster fondacije za demokratiju, već duže vrijeme brojnim aktivnostima kao što su mentorski programi, analize i studije u ovoj oblasti, podržava političku participaciju žena u Bosni i Hercegovini, jer uz veću zastupljenost žena u politici, efekat je višeslojan i rezultira doprinosom izgradnji demokratičnijeg društva.

Žene čine polovinu stanovništva BiH, a njihov doprinos društvu je nemjerljiv. Žene grade i jačaju zajednice u kojima žive. Uprkos tome, njihov doprinos često ostaje nevidljiv, a njihov politički angažman obeshrabrivan. Na poslednjim lokalnim izborima održanim 2016. godine, žene su predstavljale samo 18 posto izabranih u opštinskim vijećima, a samo sedam žena izabrano je za gradonačelnice, odnosno pet posto od ukupnog broja.

Studija WFD fondacije “Nasilje nad ženama u politici u BiH“ iz 2019. godine, također je nastala uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Prva je te vrste koja se bavi temom nasilja nad ženama u političkom životu, a neki od zaključaka studije su da se žene u politici suočavaju sa različitim oblicima nasilja, najčešće u obliku nasilja na mreži, prijetnji, ponižavanja i seksističkih komentara što ih dodatno obeshrabruje da se aktivnije politički angažuju.

Istovremeno, 68,35 posto ispitanica ove studije je reklo da se nasilje nad ženama u politici često vrši u izbornim procesima.

Direktor Westminster fondacije za demokratiju za Zapadni Balkan, Emil Atanasovski, istakao je da političke partije imaju ključnu ulogu u osiguravanju uslova za povećanje broja žena aktivnih u politici.

Programska direktorica TPO fondacije, prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, navela je da su glavni razlozi malog broja žena na listama i pozicijama odlučivanja strukturalni i socio-kulturni. „Binarnost rodnih uloga, dvostruki moralni standardi za žene i muškarci, nepovjerenje u žene da upravljaju, stereotipi o ženama i autostereotipi. Zbog toga, ženama nedostaje samopouzdanje i uvjerenje da one mogu obnašati najviše političke funkcije“, kazala je prof.dr. Zilka Spahić Šiljak.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedila je diskusija u kojoj su učestvovali Marina Pendeš (HDZ), Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka), Diana Čekić (PDP), Nermin Nikšić (SDP), Snježana Novaković Bursać (SNSD), Šemsudin Mehmedović (SDA) i Lidija Ljubojević (SDS).

Westminster fondacija za demokratiju je vodeća britanska fondacija za podršku u stvaranju funkcionalne demokratije zemalja u tranziciji. Organizacija pruža stručnu podršku u razvijanju parlamentarnih tijela, struktura političkih stranaka i organizacija civilnog društva – ključnih institucija koje čine funkcionalnu demokratiju. U Bosni i Hercegovini, Westminster fondacija za demokratiju radi na stvaranju okruženja gdje žene mogu značajno sudjelovati u politici, podržavajući nekoliko programa uključujući one koji stvaraju spone između političkih stranaka, te radom na izradi prijedloga izmjena etičkih kodeksa u svim zakonodavnim tijelima u BiH koji se odnose na seksualno uznemiravanje i rodno zasnovanu diskriminaciju.