Opasni malware se vratio u Google Play: Korisnicima bez znanja i pristanka naplaćuje premium usluge

Sigurnosni stručnjaci otkrili su šest aplikacija koje su Joker malwareu omogućile put u Google Play trgovinu, a koje su preuzete više od 200 tisuća puta. Ovo je još jedan od problema koji muči Android korisnike u prethodne tri godine.

Joker malware se uspješno maskira u legitimnu aplikaciju iz Google Play trgovine, a nakon instalacije pokreće SMS prijevare, a žrtvama se bez pristanka i znanja naplaćuju premium usluge.

Aktivnosti se provode bez potrebe za korisničkim dozvolama, a žrtve bi saznale da su prevarene tek nakon što bi primili telefonske račune u kojima bi se našle usluge koje su im bile nepoznate.

Kompanija Google je od 2017. godine uklonila preko 1.700 aplikacija koje su sadržavale Joker Malware, ali se malware konstantno vraća. Od šest aplikacija kod kojih je pronađen malware, jedna naziva “Convenient Scanner 2” preuzeta je 100.000 puta, dok je Separate Doc Scanner na svoje uređaje preuzelo 50.000 korisnika, piše ZDNet.

Tu se našla i aplikacija Safety AppLock, koja tvrdi da štiti privatnost korisnika, ali također sadrži i spomenuti malware, a preuzelo je preko deset hiljada korisnika. Još dvije aplikacije su preuzete po 10.000 puta, a radi se o Push Message-Texting&SMS i Emoji Wallpaper.

Najmanje je korisnike oštetila aplikacija Fingertip GameBox koju je preuzelo tek hiljadu korisnika.

Svih šest aplikacija su odmah po otkrivanju malwarea uklonjene iz Google Store trgovine, a korisnicima koji su ih preuzeli prije toga preporučuje se da ih uklone čim prije.