Općina Centar: Inspektorat Općine nije nadležan za rješavanje spora pravnih lica na Marijin dvoru

Uposlenici Agencije Poslovnost danas su se okupili ispred zgrade Općine Centar kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog kako tvrde zabrane slobodnog kretanja koja im je narušena prvenstveno betonskim barikadama, a zatim fizičkom silom.

Kako je saopćeno Iz Agencije Poslovnost, institucije već mjesec dana nisu bile u stanju osigurati slobodu kretanja radnicima, koja im je narušena prvo betonskim barikadama, a potom fizičkom silom. Dodaju da je betonske barikade trebala momentalno ukloniti urbanističko-građevinska inspekcija Općine Centar budući da Brend d.o.o. ne posjeduje nikakvu dozvolu za njihovo postavljanje, a potom MUP mjesec dana dozvoljava da zaštitari slobodnim građanima zabranjuju kretanje.

Obzirom da su uposlenici agencije Poslovnost danas ispred zgrade Općine Centar iskazali svoje negodovanje zbog situacije u kojoj se ovo pravno lice našlo, Općina Centar izdala je saopćenje u kojem se tvrdi da Općina nije nadležna za rješavanje spora pravnih lica na Marijin dvoru.

“Inspektoratu Općine Centar prijavljeno je da je u ulici Kotromanićeva 48 došlo do onemogućavanja pristupa radnicima firme čije se sjedište nalazi na ovom lokalitetu. Istog dana komunalni inspektor je izašao na teren i konstatovao da je riječ o postavljanju prepreka na privatnoj parceli, a ne javnoj površini.

S obzirom da je u pomenutom slučaju riječ o imovinsko pravnom sporu dva privatna pravna lica za rješavanje takve vrste spora je nadležan sud.

Općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je upoznat sa situacijom i ovom prilikom je izrazio uvjerenje da će komšijski odnosi, a u interesu uposlenika obje firme, biti riješeni na obostrano zadovoljstvo putem dogovora ili u krajnjem slučaju suda. Također, izrazio je i žaljenje zbog situacije u kojoj su se našli uposleni obje firme, te uvjerenje da će nadležni na zadovoljstvo uposlenih u oba pravna lica u što kraćem roku riješiti nastale probleme. Međutim, Inspektorat Općine Centar nije nadležan u ovom slučaju, te se ne može uključivati u njegovo rješavanje”, saopćeno je iz Općine Centar.