Općina Novi Grad sufinansira stambene kredite za mlade koji prvi put rješavaju stambeno pitanje

Općina Novi Grad Sarajevo i ove će godine sufinansirati stambene kredite mladim osobama s područja općine Novi Grad koji prvi put rjaševaju stambeno pitanje, a za tu namjenu iz općinskog budžeta izdvojeno je 100.000 KM.

Javni poziv za prijavu na ovaj program otvoren je do 1. oktobra ove godine, a za subvencionirana sredstva mogu se prijaviti mladi do 35 godina starosti, sa mjestom prebivališta u općini Novi Grad zadnje 3 godine, koji su kreditno sposobni. Kreditna sredstva mogu se dobiti u najvećem pojedinačnom iznosu do 120.000 KM sa rokom otplate do dvadeset godina, a ukoliko su aplikanti u bračnoj zajednici, jedan od uslova za prijavu na ovaj program je i taj da nijedan bračni partner nema riješeno stambeno pitanje.

Pomoć mladima u rješevanju stambenog pitanja jedan je od projekata iz Programa „Novi Grad 2020“, kojim Općina Novi Grad sufinansira 3 posto kreditne kamatne stope stambenih kredita za prvih pet godina otplate kredita.

Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo, koja je za realizaciju ovog programa odabrana procedurom javne nabavke i Općina Novi Grad Sarajevo potpisale su ugovor o poslovnoj saradnji, kojim su u BBI banci osigurana sredstva za finansiranje kupovine nekretnine za mlade na području ove općine u iznosu od 6,3 miliona konvertibilnih maraka.

Program finansijske pomoći za mlade osobe koje prvi put rješevaju svoje stambeno pitanje Općina Novi Grad pokrenula je 2017. godine u nastojanju da mlade ljude ohrabri i omogući im bolje uslove da na lakši način kupe stan ili kuću i formiraju porodicu.