Općina Stari Grad podržala akciju “Budi zlatan”: Pomoć djeci oboljeloj od raka

Uposlenici Općine Stari Grad još jednom su pokazali svoju humanost uključivši se u akciju „Budi zlatan“ Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

Kupovinom 220 zaštitnih maski Budi zlatan uposlenici Općine Stari Grad, predvođeni općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, donirali su cjelokupan iznos za podršku djeci oboljeloj od raka širom Bosne i Hercegovine.

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka i ove godine obilježava ZLATNI SEPTEMBAR – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti, jedna od njih je i prodaja zaštitnih maski Budi zlatan po cijeni od 5 KM.

Općina Stari Grad kontinuirano pruža podršku Udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka”.

“U vidu grantova do sada je izdvojeno 40.000 KM za podršku, a ta sredstva se planiraju na godišnjem nivou, kroz budžet Općine Stari Grad. Učestvovali smo i u opremanju Roditeljske kuće koja je izgrađena i otvorena 2016. godine. Nažalost, ne postoji sistemsko rješenje za liječenje oboljele djece i smještaj njihovih roditelja i sve dok je tako naša je obaveza da pomažemo koliko možemo,“, izjavio je ranije općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.

Borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, je mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi. Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” tokom ovog mjeseca želi ukazati na probleme s kojima se susreću mališani i porodice nakon intenzivnog bolničkog liječenja, te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice.

Cilj Zlatnog septembra je da se podigne svijest o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja. Činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi protiv raka, dovoljno govori sama za sebe. Za četvrtu porodicu dogodi se nezamislivo.