Otvorena izložba o Srebrenici u Beogradu

Izložba Jelene Jaćimović “ArchiWar: Priče i sećanja o genocidu u Srebrenici” otvorena je večeras u Beogradu.

Jelena Jaćimović osmislila je izložbu kao “vid otpora protiv dominante politike i sećanja u Srbiji zasnovane na nacionalizmu i militarizmu” a manifestuje se kroz negiranje genocida i ratnih zločina.

Inspiracija autorke je priča Amre Begić Fazlić, čiji su otac i djed ubijeni u julu 1995. godine. Njena priča o snu u kojem traži kosti svoga oca, o bebi Fatimi, najboljem drugu, komšijama, porodici, naviknutosti na smrt, ocu i Srebrenici je jedna od mnogih ličnih iskustava koja se moraju saslušati i nikad ne zaboraviti.

Svrha izložbe jeste da kroz prikaze priča, sudskih dokumenata, fotografija i video materijala prenese priče preživjelih i njihovih porodica.

“Naslijeđa ratova su i dalje prisutna u postjugoslovenskim društvima. Početkom 2000-ih, postjugoslovenske države bar formalno su se obavezale tranzicionoj pravdi. Međutim, skoro 20 godina otkako su se ratovi okončali, šanse za tranzicionu pravdu i pomirenje su još manje. Pored toga, raspad Jugoslavije podrazumijevao je i fragmentaciju kulture sjećanja po etničkim linijama i današnje duboko podieljene i nekompatibilne kulture sjećanja u regionu”, navodi mlada umjetnica.

Izložba je nastala uz podršku Rekonstrukcije ženskog fonda kroz program Specijalni focus.