Počinje podjela donirane opreme iz UAE

Nakon okončanja carinske procedure s donacijom medicinske i zaštitne opreme Ujedinjenih Arapskih Emirata konačno može početi raspodjela doniranih sredstava.

Oprema je na Aerodrom Sarajevo stigla 27. maja, a problem je nastao sa dostavom pojedinačnih cijena za svako donirano sredstvo što je sastavni dio carinske procedure bez obzira što je riječ o donaciji.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH potvrdili su za Novinsku agenciju Patria da su donirana medicinska sredstva spremna za raspodjelu prema identifikovanim krajnjim korisnicima.

„Ministarstvo civilnih poslova BiH je pozvalo identifikovane institucije Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH da HITNO odrede datum i vrijeme preuzimanja donacije iz kargo centra međunarodnog aerodroma Sarajevo. Identifikovana institucija Republike Srpske za prihvat donacije je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, Brčko distrikta BiH JZU “Zdravstveni centar Brčko” dok će predstavnici Federacije BiH identifikovati krajnje korisnike po Kantonima/Županijama“, navode iz MCP BiH.

Omjer raspodjele je predložen i potvrđen u skladu sa članom 2. Odluke o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje („Službeni glasnik BiH“, broj 24/20) i to na način da FBiH ide 61,5 posto, RS 37,5 posto i Brčko distriktu jedan posto.

FBiH će dalje dobijenu pomoć dijeliti na deset kantona u omjeru od 50 posto.

Iz UAE je stiglo 40 respiratora, 152.000 pari rukavica, maske N95 150.000 komada, hirurške maske 150.000 komada, jednokratne maske 150.000, zaštitni viziri 50.000 komada, zaštitne naočale 20.400 komada, zaštitna odijela 25.000 komada i testovi za Covid 19 100.000 komada ukupne vrijednosti 2,5 miliona dolara.