Povodom sukoba Nagorno-Karabah oglasila se Kim Kardashian: “Molim vas pomozite, Armenia je napadnuta!”

Američka zvijezda Kim Kardashian, čija je porodica porijeklom iz Armenije, oglasila se povodom sukoba u Nagorno-Karabahu te pozvala Azerbejdžan da obustavi “ofanzivnu upotrebu sile” protiv armenskog naroda.

Kim Kardashian je u nekoliko twittova pozvala i Washington da obustavi vojnu pomoć Bakuu.

Supruga poznatog repera Kanye West imala je poruku i za Tursku, kojoj je poručila da “prekine da šalje oružje i borce” u zonu sukoba kao znak podrške azerbejdžanskoj strani.

Kim Kardashian je, također pozvala međunarodnu zajednicu da preduzme “političke i diplomatske mjere kako bi se spriječila nepotrebna eskalacija i tragedija”.

“Aermenija je žrtva ničim izazvanim napadima Azerbejdžana”, smatra Kim Kardashian, navodeći da napade prati i “predvidljiva kampanja dezinformacija”.

“Azerbejdžan, sem u slučaju ratne propagande, blokira društvene mreže”, tvrdi Kim Kardashian.

Tokom 1988, pred kraj sovjetske vlasti, azerbejdžanske trupe i armenski secesionisti započeli su krvavi rat koji je faktički nezavisnu državu ostavio u rukama etničkih Armena kada je 1994. godine potpisano primirje.

Pregovori nisu doveli do trajnog mirovnog sporazuma, a spor je ostao jedan od “zamrznutih sukoba” postsovjetske Evrope. Konflikt vuče korijene više od jednog vijeka u nadmetanju između hrićanskih Jermena, turkijskih naroda i persijskog uticaja.

U Nagorno-Karabakhu u nedjelju je došlo do eskalacije sukoba, a dvije strane su se međusobno optuživale za pokretanje borbenih dejstava. Borbe su nastavljene i tokom noći i jutros.